"Nemohu ani mluvit, jakou mám radost. Je v tom dva roky hrozně intenzivní práce, aby se vše doladilo. Návrh se dopracoval do podoby, že s ním musí být všichni spokojeni. Vše teď bude v rukou obcí a krajů," řekl Hahner. Katastrální území Brd se vrací před rok 1949. Proti rušení újezdu Brdy delší dobu vystupuje Středočeský kraj.

Pro obce je verdikt Sněmovny existenčně důležitý. Doposud neměly žádné pravomoci a nemohly se k ničemu plnohodnotně vyjadřovat. Podávaly jen podněty a žádosti na újezdní úřad do středočeských Jinců, protože celé území Brd zatím stále patří pod Středočeský kraj. Teď budeme součástí všech rozhodovacích procesů na území, řekl Hahner.

"Jsem rád, že se napravují křivdy minulosti, tedy že se historické území, které kraj měl sedm století, navrátí po 65 letech ve prospěch obcí," uvedl Šlajs. Vítá hlavně to, že se budou moci řešit problémy v povodí Klabavy, kde vzniknou vodohospodářské stavby proti velké vodě.

Kraj podporuje režim chráněné krajinné oblasti, která na území vznikne hned po zrušení prostoru v roce 2016, a nepočítá v Brdech s žádnými developerskými aktivitami. Podle Hahnera je to pojištěné krajským územním plánem. "Starostu, který by tam něco takového pustil, by lidé ukamenovali," řekl. Obce vypracují v příštích letech nové územní plány, protože se jim zvětší katastry. Území budou pouze spravovat. Majetek zůstane státu a na obce se převedou jen přesně vyjmenované malé plochy například vrtů.

"Do Brd se vrátí řád. Vinou toho, že armáda už neměla na správu peníze, tak už tam byla velká anarchie a neřízené nájezdy turistů," uvedl Hahner. Hlasy obcí budou silnější. Budou se plnohodnotně vyjadřovat k opatřením proti velké vodě v Brdech. "Situace v povodí Klabavy je tragická, vyplavuje nás každý větší déšť," řekl starosta.

Obce vítají také to, že v Brdech budou nadále hospodařit Vojenské lesy a statky a zůstanou tam dva vojenské útvary, která dávají práci stovkám lidí z oblastí s nedostatkem příležitostí. Vesnice se podle Hahnera zatraktivní a mohly by se změnit do horského charakteru. Z nové situace budou profitovat restaurace a obchody.

Nová katastrální území získají v Plzeňském kraji kromě Strašic ještě Těně, Dobřív, Mirošov, Skořice, Štítov, Trokavec, Spálené Poříčí, Borovno a Míšov. Zdroje pitné vody mají v Brdech Rokycany, Hrádek a Kamenný Újezd. "Nová katastrální území už jsou pojmenovaná a vložená na katastrálním úřadě v Příbrami; zatím jsou ale součástí vojenského újezdu a od roku 2016 budou převedené na obce," dodal Hahner.