Cílem obnovy tohoto území je přetvoření nevyužitého prostoru bývalé zahrádkářské kolonie s rybníkem na odpočinkový park vhodný k relaxaci.

„Oblast rybníka se stane klidovou zónou. Z nevyužívaného, zanedbaného prostoru bude prosvětlené místo, které bude dostupné pro obyvatele sídliště i centra staré Příbrami. Projekt velmi vhodně navazuje na již vybudované části Zelené páteře města a je současně určitou spojnicí na cestě ze Svaté Hory do oblasti sídliště a Březových Hor,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Nádrž Orlík na Příbramsku.
Voda z Orlíku začíná mizet. Hladina má klesat po tři týdny

Celý projekt je rozdělen do dvou etap. První je téměř hotová, druhá bude následovat na jaře. Práce v okolí Čekalíkovského rybníka navazují na již zrekonstruovaný areál Nového rybníka a klidovou zónu Ryneček.

„V první fázi byl rybník odbahněn. Nechyběla ani úprava hráze, vpusti a výpusti rybníka. V té následující bude dodělán oddechový park s lavičkami a altánem včetně dětských hracích prvků. Vznikne zde jakýsi protipól areálu Nového rybníka, který je spíše koncipován pro aktivně trávený čas,“ dodal k podrobnostem projektu Konvalinka.

Park bude též věnován partnerství s italskou provincií. „Celá oblast se mimo jiné dočká nové výsadby zeleně a součástí parku bude odkaz na partnerství a přátelství našeho města s italskou provincií Valle di Ledro. Lederští navíc vytvoří sochu, která bude v parku umístěna,“ prozradil starosta.

Do Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě zve jeho ředitel Vojtěch Poláček.
Dvořákův památník chystá novinky: i provedení Rusalky putující parkem

Projekt v neposlední řadě myslí na parkování a úpravu dopravy v okolí. „Počítá se s vybudováním vyvýšeného zpomalovacího prahu v Milínské ulici, který zajistí bezpečný přechod ve směru na Svatou Horu. Zároveň budou vytvořeny nová parkovací místa sloužící nejen návštěvníkům parku, ale především obyvatelům zmiňované oblasti,“ doplnila mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová.

Investice jsou rozděleny na dvě části, a sice první zaplatí samostatnou obnovu vodní plochy, druhou částí je následující zvelebení parku. Náklady na odbahnění vyjdou zhruba na šest milionům korun. Celkové náklady projektu se vyšplhají k třiceti milionům.