Už před koncem roku 2017 byla zahájena druhá etapa revitalizace, která spočívá ve vybudování nové restaurace s velkým prostorem pro posezení a sociálním zařízením. „Nový objekt bude sloužit jako zázemí pro návštěvníky areálu, kromě restaurace s vnitřním posezením tam budou i zastřešená místa venkovního posezení, před restaurací budou postaveny pergoly a chybět nemůže ani moderní hygienické zázemí s toaletami,“ přibližuje starosta města Jindřich Vařeka s tím, že restauraci budou provozovat sami Sportovní zařízení města Příbram.

Samotná budova restaurace musí být hotová a zkolaudovaná do letošního června, protože na 15. června se chystá tradiční akce Den bezpečné Příbrami, kde ukázky své práce veřejnosti představují bezpečnostní složky jako Policie ČR, městská policie a Armáda ČR a dále složky Integrovaného záchranného systému. Na čtvrtek 21. června se připravuje Vítání slunovratu s kapelami Špejbl‘s Helprs a Rammstein revival a sobota 23. června bude patřit Family Festu. „Bude to ale opravu napnuté, protože nás trochu překvapila zima, která nás na poměrně dlouhou vyřadila z provozu a kvůli mrazům se musely práce na čas zastavit,“ posteskl si příbramský starosta.

Do stejné doby by měla na místě bývalé plavčíkárny vyrůst půjčovna sportovních potřeb typu paddleboardů nebo šlapadel a dalších sportovních potřeb. Nová budova bude zčásti dřevěná a zčásti prosklená. „Město na vybavení sportovními pomůckami vyčlenilo milion korun, takže věřím, že budou hojně využívané,“ konstatoval Vařeka. V prostoru nad Rákosníčkovým hřištěm vznikne i slibovaný lanový park, v němž budou využity některé prvky z hřiště na Rynečku demontovaného v loňském roce. Ve spolupráci s organizací Fauna Hrachov se rovněž chystá zprovoznění malého zookoutku, kde najdou nový domov kozy, ovce a také odchycení a zranění dravci.

Ilustrační foto
Příbramské děti mají na výběr několik hřišť a sportovišť

Během několika dní by měla začít i stavba in-line dráhy, která povede nejen areálem koupaliště, ale dál ven kolem skateparku, Junior klubu a Fialova rybníka zpět na Nový rybník. „Bohužel vítěz výběrového řízení nám oznámil, že zakázku realizovat nebude a tak jsme museli s její realizací oslovit druhou firmu v pořadí, což nás trochu zdrží,“ prozradila místostarostka Alena Ženíšková. Součástí revitalizace bude i vybudování workoutového hřiště poblíž areálu skateparku.

Stále platí, že vstup na koupaliště bude pro návštěvníky zdarma. Podle radnice by se jednak městu nevyplatilo na vybírání vstupného najímat pracovníky, protože areál má celkem tři vchody a také by bylo poměrně těžké rozlišit, kdo se jde vykoupat a kdo si jde do areálu jen zaběhat anebo třeba jen posedět na pivo či kávu.

Návštěvníci, kteří budou chtít parkovat svůj vůz v areálu koupaliště, už ale letos budou platit. „Bude tam parkovací automat a za hodinu se bude platit dvacet korun a za celý den maximálně padesát,“ sdělil Jindřich Vařeka. Jestli mají řidiči zaplacené parkování v areálu, budou kontrolovat strážníci městské policie. Platit se také bude za návštěvu minigolfu, který je součástí areálu a chystá se jeho kompletní rekonstrukce. „Ceny na minigolfu budou o něco vyšší, než bývaly,“ doplnila Alena Ženíšková. O něco podraží i ceník Sportovních zařízení města Příbram, které budou koupaliště spravovat, takže o několik stokorun třeba podraží pronájem areálu k pořádání akcí a podobně.

„Není možné, aby město do Sportovních zařízení neustále posílalo tak obrovské peníze. Musí si pomalu na sebe tato sportoviště vydělávat,“ uzavřel příbramský starosta.

Podplukovník Karel Mareš (vpravo) při rozhovoru s prezidentem Edvardem Benešem (uprostřed).
V Kosově Hoře uctí památku prvního velitele 311. čs. bombardovací peruti