Předání se zúčastnili ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš a ředitel příbramského územního odboru Tomáše Horvát, místostarostka Dobříše Petra Neubergerová a zástupci jednotlivých přispěvovatelů z podnikatelské sféry i předseda Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska Miloslav Haniš, přítomno bylo i několik zástupců obcí a další pozvaní hosté.


Předán byl nový zásahový automobil RZA-L2Z, VW Transporter 6. generace 4x4, který je rychlý, ovladatelný a bezpečný pro posádku. Automobil je plně vybaven zásahovými prostředky, jako je vysokotlaké hasičské zařízením a nádrž na vodu o objemu 130 litrů a technickými prostředky pro řešení následků dopravních nehod. Na jeho výrobu dohlížel nový velitel stanice Radek Dopirák, který v posledním půlroce kontroloval, zda všechny požadované vlastnosti vozidla odpovídají zadání. Na projektu se podíleli i bývalí velitelé stanice Vacek a Duček.


Tento nejnovější přírůstek rychlého zásahového automobilu u Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje byl financován ze 75 % z mimorozpočtových zdrojů celkem jedenácti regionálních přispěvovatelů, kteří se na více než tříletém projektu Obnovy vozidla RZA na stanici HZS v Dobříši podíleli. Z pohledu finanční participace na celém projektu byl největším přispěvovatelem Svazek obcí Dobříšska a Novoknínska, který tak naplnil veřejný zájem v oblasti požární ochrany pro zdejší region. Celková investice na pořízení vozidla byla 2.032.000 korun.


Jak se na financování hasičské techniky z nestátních prostředků dívá, prozradil Miloslav Haniš, předseda Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska: „Každopádně jsem strašně rád, že se ta technika pořídila. Na druhou stranu se mi ten způsob financování nelíbí, protože, nejenom můj názor, ale myslím si, že je to názor všech obcí a zastupitelů, že technika a všechno, co se točí kolem hasičů, by prostě mělo jít za státem.“ Dále upřesňuje, proč by to tak mělo být: „Ten stát si totiž neuvědomuje, že když se něco stane, tak že ty kluci jsou prvosledový a v okamžiku, kdy otevřete oči, tak nad váma stojí kluk s přilbou a v modré uniformě a jde vám o život. Nedokážu pochopit, když někdo přemýšlí, jestli je zafinancovat, a nebo nezafinancovat.“


Po předání techniky a přípitku následoval raut, po kterém hasiči předvedli novou techniku přímo v akci při simulovaném vyproštění řidiče havarovaného automobilu. Při zásahu spolupracovaly posádky dvou vozidel a řidiče úspěšně z auta vystřihaly hydraulickými nužkami.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Další prodejce pervitinu už má po výdělcích


V Dobříši v letošním roce získali také nový záchranářský člun s hliníkovou podlahou a nafukovacím V-kýlem pro hasiče, vodní záchranáře nebo potápěče.

Na otázku, zda proběhne pořízení techniky i pro ostatní jednotky odpověděl ředitel příbramského územního odboru Tomáše Horvát: „Zrovna konkrétně tohoto typu ne, tohle je vyloženě směrované vozidlo rychlého zásahového automobilu a je dislokováno právě v Dobříši právě z důvodů blízkosti nájezdu na dálnici D4. Tohle auto je předurčeno pro dálnici, mimo jiné bude zasahovat všude jinde, ale hlavně na dálnici. To znamená jak na směr na prahu, tak na směr do Příbrami, až do příbramského hasebního obvodu,“ upřesňuje působení techniky.

Dále Horvát pokračuje: „ Jinak další samozřejmě budou, ale ty jsou, jak už tady bylo zmíněno, z Evropských fondů, anebo z Fondu zábrany škod, třeba na příbramské stanici, kde bude další technika. Pro Příbram máme teď už na stanici pořízené dvě nové techniky, obě jsou z Evropských strukturálních fondů, IROP, tedy Integrovaný regionální operační program, a z toho jsme získali velkokapacitní cisternu pro velkoobjemové hašení CAS 30 T 815/7 a také novou výškovou techniku, automobilový žebřík AŽ 30 Iveco Magirus. Do provozu budou dány pravděpodobně až po Novém roce. A shodou okolností, tím, že se obnoví autopark v Příbrami, tak mi tam máme velkou cisternu pro velkoobjemové hašení, zhruba čtyři roky a tato technika bude redislokovaná na Dobříš, kde nahradí repasovanou techniku z konce osmdesátých let. Takže určitě v rámci té obnovy se posuneme vzhůru, i když ne tak, jak bychom chtěli, ale snažíme se.“

Ilustrační foto
Skauti v Dobříši mají prostory do budoucna opět pouze v podnájmu


Podobné předání techniky bylo i v JSDHO Rožmitál pod Třemšínem, kdy minulý měsíc hasiči dostali vozidlo CAS 24 MB Atego, které dříve 11 let sloužilo Příbrami.