V Příbrami se většinou volí v budovách základních škol. Ihned po otevření volebních místností se ale většinou žádný velký nápor nekonal. Chodili spíš jednotlivci a většinou starší lidé. Ti většinou spojili cestu k urně i s procházkou, ke které slunečný podzimní den přímo vybízel. Poměrně často je k volbám doprovázel i jejich čtyřnohý miláček. „Přišli jsme volit, protože máme to právo a možnost, tak chceme také nějakým způsobem tu volbu ovlivnit,“ uvedli manželé Paulovi v přízemí Základní školy Jiráskovy sady, kteří chodí volit pravidelně a doprovázel je i jejich pes.

„Máme s sebou posilu,“ dodávají s úsměvem. Se svým psím asistentem dorazila k urně do stejné volební místnosti i nevidomá Jana Votápková. „Šla jsem volit, abych se já, moje děti i vnoučata měly líp, a hlavně aby v téhle republice vznikl pořádek. Zezačátku jsem nechodila volit pravidelně, teď k nim jdu vždycky, protože mi opravdu záleží na tom, abychom se měli dobře,“ řekla pro Deník hned poté, co odevzdala svůj hlas. 

Ilustrační foto.
Středočeši volili nové poslance


Mezi prvními vhodili do uren svůj volební lístek i někteří členové volebních komisí. „Chtěla jsem získat novou zkušenost, předtím jsem k volbám chodila jen jako volič. Vzhledem k tomu, že v tomto volebním okrsku nemám trvalé bydliště, tak jsem si vyřídila voličský průkaz a za chvíli tady budu také volit,“ konstatovala členka volební komise v druhém příbramském volebním okrsku Sylvie Svobodová, pro kterou je účast ve volební komisi novinkou.


Své hlasy včera odpoledne odevzdali i pacienti příbramské nemocnice. Letos o účast ve volbách jich projevilo zájem 42. „To je rekord, to tady nikdo nepamatuje. Naši pacienti volili buď na volební průkaz, nebo ti, kteří jsou u nás dlouhodobě, tak jsou přihlášení k pobytu v nemocnici a volební lístky jim přišly přímo do nemocnice. Všechny zájemce včera mezi třetí a čtvrtou hodinou v obou našich areálech obešli zástupci volební komise s přenosnou urnou,“ popsal průběh voleb mluvčí nemocnice Martin Janota.


Možnost odevzdat svůj hlas dostanou dnes i vězni v příbramské věznici na Bytíze. Zatím ale není jasné, kolik odsouzených se nakonec k urně vydá, přestože zájem o volby projevili. „Konečné číslo voličů se nakonec liší, protože dost často si to na poslední chvíli někteří rozmyslí,“ vysvětlila Milena Pálková z příbramské věznice. 


Trochu jiná situace byla například v Dobříši, Staré Huti nebo Jincích. Tam se už někteří voliči nemohli dočkat a před volebními místnostmi se tvořily fronty. V Jincích se, dokonce podle vyjádření volební komise, dožadovali lidé vstupu už ve tři čtvrtě na dvě. „Tolik lidi nepamatuju a to zasedám ve volebních komisích už léta,“ uvedla jedna členka volební komise. 

Ilustrační foto.
Volby na Příbramsku: volit jde i při závodu


V některých volebních okrscích museli ale voliči k urně na trochu netradiční místa. V hasičské zbrojnici tak odevzdávali své hlasy například příbramští voliči na Zdaboři a osadách Orlov nebo Zavržice. Do kluboven vyrazili v osadách Brod, Jerusalém a Lazec. V Dobříši se kromě budovy školy volilo i v klubu důchodců a v Drahlíně lidé odevzdávali své hlasy v přístavku za obchodem a restaurací.


Největší zájem byl o volby asi v Dobříši, kde ve volební místnosti v 2. základní škole mělo odvoleno už 372 z 980 registrovaných voličů, což byla rovná třetina. Ve většině volebních okrsků byla volební účast v podvečerních hodinách kolem 20% s tím, že v podvečer se účast voličů pomalu zvyšovala. 

U nemocnice vzniká 122 nových parkovacích míst.
Nové parkoviště uleví centru města


Dnes budou moci odvolit i účastníci celodenního běžeckého závodu Trailmaniacs kolem Slapské přehrady, aby organizátoři umožnili závodníkům účast ve volbách, budou běžcům přímo v předem domluvené volební místnosti stopovat čas a z výsledného času běhu jim pak bude odečten. „Určitě nechceme nikomu jakkoliv bránit, aby mohl odvolit a zároveň běžet tento slapský závod,“ říkají organizátoři závodu.