S těmi mladšími byli ve třídách rodiče či prarodiče, aby je po rozdání vysvědčení vyzvedli a odvedli či odvezli domů. Starší se s neskrývanou radostí sami vyhrnuli ze školních budov vstříc prázdninovým dobrodružstvím.

Pražskou ulicí v centru Příbrami se hrnou hloučky sebevědomých studentů v sáčku a vypadá to, že je vůbec nic nerozhodí. Ani nějaká ta horší známka v dokumentu stočeném do ruličky a zastrčeném v kapse. To před základní školou v Jiráskových sadech v Příbrami je atmosféra jako před kinem, kde právě skončil dojemný film se špatným koncem. Dívky jako z cukru mají sice vysvědčení plné jedniček a dvojek, ale po tvářích se jim kutálejí slzy jako hrachy. Lucka, Kačka, Eliška, Eliška a Anička se navzájem uklidňují a jak jedna druhou vidí plakat, spustí se jí slzy znovu. Proč ty slzy? "My jsme dneska museli opustit naší paní učitelku, kterou jsme měli od první třídy," ujímá se slova Lucka a ostatní dívky mají co dělat, aby udržely čerstvé emoce. Paní učitelka Radoslava Kybikásová dnes od své bývalé třídy dostala třiadvacet růží, zlatem napsaná jména dětí, hodinky a čokoládu. A také slib, že ji budou chodit navštěvovat.

Začínají ale vytoužené letní prázdniny plné výletů, zážitků, seznámení a cestování. Lucka pojede na tábor a někam s rodiči, Kačku také čeká táborový pobyt a cesta na Slovensko. "Já jedu do Bulharska do hlavního aquaparku, největšího na světě," zvedá ruku Eliška. 

Redakce Příbramského deníku přeje dětem i pedagogům krásné prázdniny. (kh, maja)

Ilustrační foto.
Na prázdniny se těší učitelé stejně jako žáci
UČITELKA Ludmila Hloupá je na úspěchy svých terciánů pyšná.
Gymnazisté se obešli bez školních lavic