Dozvěděli jsme se, že v současné době se zaměstnanci farmy v Nové Vsi starají o čtyři sta padesát krav a také o jalovice a telata. První trojčata se zde narodila před třemi lety a jednalo se o tři sestřičky, zatímco tentokrát přišli na svět dva „kluci" a společně s nimi jedna „holka".

„Minule byla všechna tři telata doslova jako přes kopírák," říká zootechnička chovu Dagmar Michálková a ukazuje na velkou zarámovanou fotografii, která v kanceláři připomíná výstavu v Opařanech, kde trojčata z farmy v Nové Vsi u Nalžovic obdivovala odborná i laická veřejnost.

„Nikdo z nás tentokrát nečekal, že se narodí další trojčata. Milan Tomášek, který byl u porodu od začátku, nejdříve opečovával kravičku s dvěma telátky. Ta přišla na svět velice brzy po sobě. Největší péči je potřeba věnovat první půlhodinu až hodinu a mezitím pan Tomášek uviděl ještě další nožičky, takže třetímu telátku pomohl. Milanu Tomáškovi je šedesát sedm let a dnes je velice zkušeným matadorem, protože se v našem prostředí pohybuje už od školy. Přesto i po těch letech byl z příchodu trojčat na svět velice nadšený."

Narození telat trojčat podle Dagmar Michálkové určitě není běžnou záležitostí. Už jenom to, že všichni tři sourozenci jsou životaschopní a dokonce jsou naprosto zdraví, je velkým překvapením. Vždyť tato trojčata už za pouhou hodinu stála na nohou, brzy začala běhat kolem svojí maminky a hlavně pít jako o život. Dnes, když jde někdo kolem jejich výběhu, hlasitě se dožadují svého tolik potřebného mléka. Přesto nejsou světovým unikátem.

„V časopise jsem jednou viděla dokonce čtyřčata, ale pravděpodobnost, že se narodí a přežijí, je velice malá. Vím, že i pan Tomášek říkal, že s trojčaty se za celý svůj život setkal pouze tady u nás," dodala zootechnička.

David Myslikovjan