"Tempo plánovaných prací zpomaluje extrémní množství nálezů nevybuchlé munice. Dalším faktorem, který zpomalil očistu, je těžká dostupnost terénu a především hustota náletových křovin a rychle se obnovující vegetace za dobu nevyužívání prostoru," odůvodnil Caletka.

V dubnu 2012, kdy se s očistou začínalo, představitelé armády řekli, že do konce roku 2015 se musí vyčistit 550 hektarů dopadových ploch střelnic a dalších více než 16.000 hektarů kontrolovaného území. Na dopadových plochách pyrotechnici hledají munici hloubkovým průzkumem, v dalších částech újezdu při povrchovém průzkumu.

Podle Caletky se na očistě podílí průběžně zhruba 30 lidí z pyrotechnické očisty, dalších jedenáct specialistů provádí pyrotechnickou očistu cílových dopadových ploch.

Ministr obrany úřednické vlády Vlastimil Picek ČTK před časem při návštěvě na Plzeňsku potvrdil, že zátěž v prostoru je velká. Nevyloučil, že se vše nepodaří podle plánů včas stihnout. "My na tom dále velice intenzivně pracujeme, my jsme si dali termín očištění do konce roku 2015, bohužel ta zátěž tam je poměrně veliká. Myslím si, že ta očista bude pokračovat ještě dále," řekl. (ČTK)


Starostové píší premiérovi, chtějí zachovat vojenský újezd Vojenský újezd Brdy

Brdy – Starostové obcí sousedících s Vojenským újezdem Brdy z našeho regionu trvají na tom, aby vojenský prostor zůstal zachován i do budoucna. Takzvaná optimalizace vojenských újezdů v ČR ale předpokládá jeho zrušení a vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy. Starostové s tím ale nyní nesouhlasí a dokonce sepsali dopis adresovaný premiérovi Jiřímu Rusnokovi. Žádají ho, aby rušení újezdu přehodnotil. Současná vláda má totiž materiál zabývající se vojenskými újezdy předložit po volbách novým poslancům.

Myslíme si, že pro Armádu ČR je to zajímavý prostor a jsme téměř přesvědčeni, že statut CHKO dostatečně neochrání toto vzácné území rozprostírající se mezi Prahou a Plzní. Zde nalézající se fauna, flóra a vodní zdroje jsou nejen pro nás životně důležité," uvádějí své důvody k zachování újezdu starostové. Dále uvádějí, že nechápou, jak může zrušení tohoto újezdu být armádou považováno jako úspora nákladů resortu ministerstva obrany. Zrovna tak toto rozhodnutí nechápou z toho důvodu, že prostor využívají všechny naše ozbrojené složky, záchranáři a vojska NATO.

Starostové nevěří tomu, že po zrušení újezdu by v Jincích zůstala 13. dělostřelecká brigáda. „To (zrušení posádky) by dále destabilizovalo region, zvýšilo nezaměstnanost, a to tam, kde je v současné době nejvíce nezaměstnaných v rámci Středočeského kraje. Tento stav byl mimo jiné zapříčiněn právě rušením vojenských posádek v okolí Brd, bez podpory vzniku nových pracovních míst. Nemáme ani představu, jak by armáda využívala nově opravená kasárna v Jincích," domnívají se zástupci obcí. Ti jsou také toho názoru, že armáda, tak jako doposud, by brdskou přírodu a krajinu ochránila lépe a mnohem levněji než CHKO. Proto navrhují odložení případně projednávaného návrhu Ministerstva obrany ČR na zrušení vojenského újezdu Brdy, nebo jeho zakonzervování, ve Vládě ČR. „Jen tak bude více času na zvážení tohoto nevratného kroku, na zpracování reálných ekonomických rozborů a záchranu Brd před neuváženou výstavbou a devastací. Dopis podepsalo devatenáct starostů. Karel Hutr