Dokladem toho bylo čtvrteční slavnostní otevření, kterého se kromě vedení nemocnice spolu s primářem očního oddělení Michalem Bodnárem zúčastnil středočeský hejtman Josef Řihák, zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, příbramské radnice i zdravotnické školy.

Součástí otevření nových prostor, kam ještě v noci na čtvrtek stěhováci přinášeli nábytek, byla prohlídka celého oddělení, kterému z pohledu primáře a uznávaného odborníka Michala Bodnára nechybí vůbec nic. „Přicházejí k nám ročně desetitisíce pacientů, kteří tohle oddělení uvítají. Doposud jsme byli ve staré budově, ze které se po více než padesáti letech stěhujeme. Je to takový skok z 19. do 21. století," těší se primář Bodnár na prostředí, kde budou moci kolegové odborníci konečně v plné míře uplatnit dlouholeté zkušenosti.

Oční oddělení získalo nové prostory pro veškeré své zázemí ve dvou patrech komplexně zrekonstruovaného křídla D1 monobloku. Modernizací prošla jak stavební část budovy, tak také všechny technologie včetně zdravotnických. „Rekonstrukce probíhala velmi složitě. Ať už to bylo souběžností s provozem, tak těžkostmi s dokončením stavby a nakonec s vybavením. Mohli jsme tu stát už před rokem, ale neměli jsme tu sílu to dokázat," zmínil na uvítanou mimo jiné ředitel nemocnice Stanislav Holobrada.

Hejtman Josef Řihák v projevu podotkl, že jestli je Příbram něčím známá, tak určitě očním oddělením, které ke svému renomé mohou nové pracoviště považovat za vyústění výborné práce primáře Bodnára a jeho kolegů. Zmínil se ale také všeobecně o vyšším a středním zdravotnickém personálu v nemocnici, který by si podle něho zasloužil zvýšit výplatu. „Nedávno jsem tady ležel a musím říct, že sestry ani lékaři to nemají jednoduché. Možná by stálo za to, abychom se my, kteří rozhodujeme o penězích, příští rok zaměřili na zvýšení mezd lékařů a sester. Určitě by se na to v nemocnicích dalo ušetřit na jiných nákladech," přislíbil hejtman Řihák.

Nové prostory využije celé oddělení, tedy ambulance, jednotlivé vyšetřovny, operační sál, lůžková jednotka i stacionář. V nejbližší době tak pacienti, kteří přijdou na ošetření nebo zákrok na příbramské oční oddělení budou mít k dispozici nové, příjemné a vzdušné prostory a vybavení, které je plně srovnatelné s několika špičkovými pracovišti v České republice i v rámci Evropy.

Nové technologie očním lékařům umožní daleko přesnější diagnostiku onemocnění předního (rohovka, čočka, duhovka) i zadního (nový typ OCT a nový elektroretinograf) segmentu a také zpřesnění diagnostiky a léčby glaukomového onemocnění. Samostatnou ambulanci budou mít v novém oddělení také dětští pacienti. Těm je také přizpůsobena čekárna dětské ambulance. Kvalitativně se výrazně posune také diagnostika a léčba onemocnění sítnice. I nový operační sál umožní provádění současných operačních zákroků daleko přesnější a kvalitnější technikou a zároveň i zákroky zcela nové. Cena komplexní rekonstrukce křídla je 200 milionů korun z dotace z ROP Střední Čechy, celková hodnota vybavení očního oddělení je víc než 41 milionů korun z rozpočtu Středočeského kraje. Informace o zahájení provozu poskytne nemocnice co nejdříve, stejně tak i kontakty na oddělení.