Od pondělí řidiči na těchto místech najdou šest nových parkovacích automatů v modré a zelené parkovací zóně.

„V okolí Zámečku-Ernestina jsou nově umístěny tři parkovací automaty. Toto parkoviště, stejně jako také nově zpoplatněné parkoviště Na Hvězdičce, osazené jedním parkovacím automatem, se nachází v modré zóně. Nutnost platby by měla zajistit větší obměnu parkovacích míst, což především v tuto roční dobu motoristé zajíždějící do centra města jistě ocení,“ uvedla mluvčí města Eva Švehlová.

Modrá zóna je zpoplatněna částkou 15 korun za hodinu s možností koupení rezidentní karty pro trvale bydlící občany. Parkovací automaty v této zóně jsou v provozu ve všední dny v čase od 7 do 18 hodin a v sobotu od 7 do 12 hodin. Třetí nově zpoplatněné parkoviště je parkoviště ve Fibichově ulici, fungující v režimu zelené zóny.

To znamená, že platba za hodinu je 15 korun, maximálně 30 korun za celodenní stání. „V této zóně si navíc můžete zakoupit parkovací kartu, která vyjde na 120 korun za měsíc. Parkovací automaty jsou na zmíněném parkovišti dva, a v provozu jsou ve všední dny od 7 do 18 hodin a v sobotu od 7 do 12 hodin,“ doplnila příbramská mluvčí.

Jen rekonstrukce malé scény vychází na 30 milionů korun, jeví se také asi jako zatím nejrealističtější ze všech nutných oprav.
Město mluví o rekonstrukci divadla, ministr by ji rád viděl v etapách

Zavedení poplatku na některých parkovištích ale nevítá opozice. „U obřadní síně hřbitova Na Hvězdičce považuji zavedení placeného parkování téměř za neetické. Lidé jedou na pohřeb a mají jiné starosti, než hledat po kapsách dvacetikorunu na parkování,“ poznamenal opoziční zastupitel za TOP 09 Marek Školoud.

Podle něj by mělo dojít i ke změně v parkování na náměstí TGM, kde je červená zóna a řidiči za hodinu zaplatí 25 korun. „Lepší by byla první čtvrt hodina zdarma, protože v okolí náměstí je několik bankomatů a když si člověk jede jen vybrat peníze, což zabere pět minut, tak mi přijde zbytečné platit za celou hodinu,“ řekl Školoud s tím, že navíc čas věnovaný zaplacení člověku v takovém případě zabere víc času, než jen samotné vybrání hotovosti z bankomatu.

Podle dopravního inženýra Petra Magery se zavedením dalších placených parkovišť v centru dojde především ke zhoršení situace v přilehlých oblastech, jako na Rynečku, v ulicích pod Svatou Horou například ve Smetanově a dalších místech, kde se zatím za parkování neplatí.

V Milínské ulici v Příbrami chybí především parkovací místa.
Milínská ulice v Příbrami nabídne větší bezpečnost i více parkovacích míst

„Zavádění placených parkovišť v centrech je v současnosti trend a rozhodně to zvýší příjem města z parkování, nicméně je důležité, kam tyto prostředky půjdou. Zda do investic na zlepšení dopravní situace, nebo někam úplně jinam, což by nebylo podle mě dobré,“ konstatoval.

Se zavedením parkovacích v centru zón se také pracuje na modernizaci odbavení, kdy je více možností platby. Vedle klasického vhození požadované částky mohou řidiči platit pomocí mobilních aplikací a nové automaty umožní také úhradu parkovného platebními kartami.

„V nově instalovaných automatech nepřijdete o své drobné, jak se tomu občas stávalo u starších modelů. Po vhození hotovosti automat nabídne možnost prodloužení parkovací doby nebo vrácení drobných,“ popsala nový systém platby mluvčí města Eva Švehlová.

Rekonstrukce Junior klubu v Příbrami stále není u konce.
Stavbu restaurace i Junior klubu dokončí někdo jiný