Příbram/ Redaktor Deníku v pondělíráno objevil v Jiráskových sadech v Příbrami nebezpečnou past na lidi – odkrytý kanál, z něhož někdoukradl poklop. V místech, kudy chodí děti do školy a lidé na autobus, číhala nebezpečná díra.
„Je to lumpárna. Chodím tudy nakupovat s tříletým synem, který často běží kousek přede mnou. Nikdy by mě nenapadlo, že by mohl spadnout do kanálu. Hrůza pomyslet,“ rozčílila se devětadvacetiletá Příbramačka Iva Rodová.
Zavolali jsme tedy na Technické služby v Příbrami, abychom se ujistili, jestli závadu odstraní, nebo zda o ní alespoň vědí.
„Zatím nic nevím, ale ihned tam někoho pošlu. Kanál bude v co nejkratší době zakrytý,“ ujistilráno ředitel Technických služeb Příbram Ladislav Michvocík.
Vzhledem k tomu, že se kanál nachází na velice frekventovaném místě v Jiráskových sadech v Příbrami, je jeho urychlené zakrytí víc než nutné. Po dvou hodinách od oznámení jsme jej našli stále odkrytý. Stačilo by jen trochu nedávat pozor na cestu a zranění je na světě. A to přinejmenším. Znovu jsme zavolali na příbramské technické služby, jestli už je kanál přikrytý.
„Náš pracovník už o tom ví od rána, kanál by měl být v pořádku,“ ujišťoval nás Ladislav Michvocík. Ale kanál v pořádku nebyl ještě v pondělí v poledne, kdy z blízké školy vyrazily hloučky dětí. Některé z nich kanál úspěšně minuly, jiné jej na poslední chvíli stačily přeskočit. Potřetí jsme žádali Ladislava Michvocíka o vysvětlení, proč se celé dopoledne o kanál nikdo nepostaral a proč jej někdo alespoň provizorně nepřikryl.
„Nemáme na skladě poklopy na kanály. Musíme nejdříve vzít rozměry a nechat poklop udělat. Odpoledne bude odborně zakrytý. Zjistím, proč jej nikdo nezabezpečil,“ vysvětlil Michvocík.
Nejen, že se z každého odkrytého kanálu stává past pro lidi, ale podobné krádeže nejsou výjimkou. Naposledy v noci na minulý čtvrtek odcizil neznámý pachatel osm litinových a železných poklopů z kanalizace v Příbrami za 33 tisíc korun.
Zloději ale kradou i měděné okapy a rošty z kolejnic a je jim zcela lhostejné, co tím můžou způsobit.