Leden

Příbramské vedení čelilo kritice ohledně aquaparku. Výtky mířily zejména na provozně – ekonomickou analýzu budoucího vzhledu sportoviště a způsob zadání zakázky. Na projektovou dokumentaci za 6,5 milionu radní vypsali výběrové řízení. Jako zadání pro projektanty sloužila analýza od Radka Steinhaizla, která spolu s konzultacemi stála více než sto tisíc korun. Modernizaci za více než dvě stě milionů korun nebude možné uhradit z rozpočtu, větší část prací chtějí radní zaplatit z úvěru. Podle analýzy by měl být roční zisk aquaparku sedm milionů ročně, přičemž investice by se městu měly vrátit asi za 10,5 roku.

Skica od  Jaroslava Macka.
Příbramští radní čelí kritice kvůli aquaparku

Únor

Středočeskému kraji se nepodařilo usmířit znesvářené strany ve sporu o destinační management v Brdech. Na výběr měl nyní několik variant. Mohl dát jedné z organizací přednost a destinační management v bývalém vojenském újezdu jí svěřit. Další možností bylo nechat si koordinaci cestovního ruchu, nabídku turistům, propagaci a marketing v Brdech pod svou kontrolou, jak řekl tehdejší hejtmančin náměstek pro cestovní ruch Vít Rakušan (STAN). Otázkou je, jak se bude situace vyvíjet dále, protože po parlamentních volbách nastala změna ve vedení Středočeského kraje, Rakušan byl nahrazen a další kroky jsou nejasné.

CHKO Brdy.
Kraj: Dohoda mezi destinačními společnostmi v Brdech není možná

Březen

Most u Skalky nad dálnicí byl zbourán a auta začala jezdit po silnici I/18 mezi Příbramí a Sedlčany po nájezdových rampách. Dlouhodobá uzavírka D4 u 41. kilometru začala už nezvykle v pátek, aby mohli stavbaři na dálnici navážet štěrk a vytvořit takzvaný polštář, do nějž se dnes most shazoval. Demolice zabrala celý den, v noci a v neděli na ni navážou odklízecí práce, řekl hlavní stavbyvedoucí Jiří Pöschl. Dělníci zároveň začali stavět nový most, práce trvaly až do podzimu. Objížďka po silnici třetí třídy od Dlouhé Lhoty, okružní křižovatce a nové spojce na Dubenec trvala až do zprovoznění nového mostu.

Stavbaři začali 25. března ráno bourat most přes dálnici D4 na křižovatce Skalka na Příbramsku.
Demolice mostu u Skalky: auta jezdí po rampách

Duben

Celý kraj se připravoval na stávku řidičů autobusů, která se nakonec nekonala. „Pokud stávka bude, Středočeský kraj bude po dopravcích požadovat, aby zajistili to, co mají ve svých smlouvách nasmlouváno, to znamená dopravu v rozsahu, za který jim platíme,“ uvedla ke stávce středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Středočeský kraj požadoval po dopravcích, aby při stávce řidičů cestujícím zajistili náhradní dopravu. Pod hrozbou až 80 tisícové pokuty od zaměstnavatele se nakonec mnoho řidičů rozhodlo stávky neúčastnit a ta byla posléze v důsledku toho zrušena.

Autobus. Ilustrační foto.
Na stávku řidičů nejvíc doplatí Příbramsko

Květen

Nouze o lékaře postihla i dobříšské Středisko zdraví. Hrozil by ale výpadek péče. Spádová oblast zahrnuje i s okolními obcemi kolem 10 tisíc obyvatel. Na tamní radnici se proto v polovině týdne vypravili zástupci Středočeského kraje, aby spolu s vedením polikliniky projednali situaci a řešení primární lékařské péče ve městě. Ze střediska odcházely dvě lékařky, ale zaznělo zde ujištění, že lékařská péče ve městě nebude přerušena a bude zachována v plném rozsahu za podpory příbramské nemocnice. „Dětské oddělení disponuje lékaři, kteří jsou schopni tento obvod zajistit,“ potvrdil ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

Středisko zdraví v Dobříši.
Ze Střediska zdraví v Dobříši odcházejí lékaři

Červen

Historicky první veřejnou dražbu městských nemovitostí má Příbram za sebou. Radnice se zbavila dvou chátrajících domů s byty a pozemky v Březnické ulici za 5,6 milionu korun. „Do dražby se přihlásili celkem čtyři zájemci. Znalecký posudek stanovil cenu nemovitostí na 4,4 milionu korun, nejnižší podání činilo 4,8 milionu korun. Důvodem prodeje byl katastrofální stavebně technický stav nemovitostí a také analýza potřebných investic a budoucí ekonomiky provozu těchto budov,“ uvedla mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová. Prodej městských budov odsouhlasili zastupitelé loni na jaře.

Březnická ulice v Příbrami.
Příbram poprvé v historii vydražila nemovitosti

Červenec

Čtvrté patro hlavní budovy příbramské nemocnice se stalo čtvrtek dějištěm oslavy. Důvod přípitků a proslovů? Otevření nové porodnice včetně sálů za účasti vedení tohoto zdravotnického zařízení, tak i Středočeského kraje. „S částkou převyšující sto milionů korun se jedná o jednu z největších letošních investic do zdravotnického zařízení ve středních Čechách,“ zaznělo z úst ředitele nemocnice Stanislava Holobrady. Nová porodnice stála přes sto milionů korun. Byla to největší letošní investice do zdravotnického zařízení ve Středočeském kraji. Trvalo deset let, než se podařilo prostory porodnice rozšířit.

Slavnostní otevření nové porodnice v příbramské nemocnici.
Nemocnice už nemusí odmítat rodičky. Nová porodnice má místa dost

Srpen

Občanská iniciativa za záchranu rožmitálského zámku zveřejnila otevřený dopis pro majitele rozpadající se památky v Rožmitále pod Třemšínem. Vlastníkům objektu byl zaslán spolu s podpisy pod peticí, kterou iniciativa vytvořila. Zámek léta chátrá a ani městu se nepodařilo sjednat nápravu. Dlouhodobé snahy jeho vedení o kontaktování majitelů byly dosud zbytečné. Občanská iniciativa za záchranu rožmitálského zámku zároveň nabízí majitelům památky pomoc při snaze o její opravu. Rožmitálský zámek zablokoval před třemi lety finanční úřad kvůli dluhům na dani. Majitelem areálu je americký podnikatel Roderick Marshall.

Rožmitálský zámek je dominantou města, bohužel chátrající.
Rožmitálem koluje petice za záchranu zámku

Září

Skauti v Příbrami museli opustit zázemí v areálu Nového rybníku, které jim asi před sedmi lety tehdejší radnice nechala postavit. Téma spustilo otázky i při diskuzi při jednání zastupitelů. „Z důvodu revitalizace areálu Nového rybníka jsou určeny stávající budovy využívané zdejšími zaměstnanci a ke skladování techniky k demolici. Sportovní zařízení města Příbrami se proto rozhodlo využít k těmto účelům budovy pod hrází rybníka,“ uvedla mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová. Při jednání zastupitelů zazněl jako jeden z návrhů na náhradní zázemí pro skauty budova bývalých Městských lesů v ulici Čs. Armády.

Stavba skautské v areálu Nového rybníku základny v roce 2010.
Skauti budou muset opustit zázemí pod hrází Nováku

Říjen

Vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině způsobil ve Středočeském kraji více než 100 mimořádných událostí, komplikoval dopravu a páchal materiální škody. Hasiči řešili celkem 126 událostí, ve 102 případech se jednalo o spadlé stromy nebo větve. „Nejvíce výjezdů bylo na Benešovsku a Příbramsku, větrné počasí zasáhlo celý kraj. Zasahující hasiči a jejich operační středisko byli nejvíce vytíženi mezi 18. a 20. hodinou. V té době bylo ohlášeno 40 nových událostí, což je více než dlouhodobý průměrný počet zásahů za 24 hodin,“ informoval mluvčí středočeského hasičského záchranného sboru Jaroslav Gabriel.

Silný vítr zaměstnal středočeské hasiče.
Silný vítr zaměstnal hasiče i energetiky, nejvíc výjezdů bylo na Příbramsku

Listopad

Potřetí se zastupitelé zabývali návrhem na úplný zákaz heren a hracích automatů na celém území města a opět návrh neprošel. Není bez zajímavosti, že rada města zastupitelům navrhovala zákaz schválit, ale už během diskuze se ukázalo, že ne všichni radní tento názor sdílejí. Vystoupila místostarostka Alena Ženíšková (ANO) a uvedla, že není zcela vnitřně přesvědčená, že plošný zákaz hazardu v Příbrami bude přínosem. „Mluvila jsem s policií nebo sociálními pracovníky ve městech, kde je nulová tolerance hazardu a podle nich neexistuje zpětná vazba, která by potvrzovala například pokles kriminality po zákazu hazardu.“

Automaty. Ilustrační foto.
Plošný zákaz hazardu v Příbrami opět neprošel

Prosinec

Několik nových parkovišť vzniká na území města od loňského podzimu. To největší se 122 místy se staví u nemocnice. Počítá se, že k němu povede i některá z autobusových linek městské hromadné dopravy. Město totiž současně plánuje i protažení některého ze spojů až k nemocnici. „Jsme si vědomi, že zaparkovat právě u nemocnice je v současné době doslova horor. Výstavba nové parkovací plochy by tak měla mnoha lidem ulehčit život,“ uvedl příbramský místostarosta Václav Švenda. Lidé by uvítali bezplatné parkování, ale je jasné, že tento nápad je nereálný.
Rada města o tom bude jednat v lednu.

U příbramské nemocnice vzniká nové parkoviště.
O režimu nových parkovišť rozhodnou radní až v příštím roce