„Vzhledem k velmi přesné technologii nás tak už během operace nemůže nic zaskočit. Pacient bude po rekonvalescenci vidět normálně, tak jak dříve pomocí brýlí. Laicky řečeno – nyní má brýle implantované v oku," řekl po operaci Příbramskému deníku primář očního oddělení Michal Bodnár, který také tento zákrok provedl.

Lékaři tak díky tomuto novému zařízení budou operovat šedý zákal a dalších refrakčních operace včetně operačního řešení astigmatismu jakéhokoli stupně daleko přesněji a bez rizika chybovosti.

Pacienti tuto změnu pocítí především na lepších pooperačních výsledcích a komfortu. V některých parametrech také technika nahradí velmi nákladné přístroje, za jejichž použití musí pacienti platit nemalé částky.

Zákrok je téměř bezbolestný a pacient obvykle může ten samý den odejít domů.

Život bez brýlí čeká nyní paní Alenu, která jako jedna z prvních tento zákrok podstoupila. „Zrak se mi zhoršil, a proto mi lékař navrhl tuto variantu. Bude to velká změna, jak z praktického, tak estetického hlediska. Přeci jen mě okolí znalo s brýlemi," podotkla osmapadesátiletá pacientka.

A předoperační přípravy? „Minimální. Jen týden před zákrokem jsem musela používat kapky do očí," uzavřela paní Alena.