Podle projektu mají práce trvat ony čtyři měsíce a proto Odbor silničního hospodářství a investic Městského úřadu Příbram povolil uzavírku komunikace Mariánská ulice v úseku od křižovatky s ulicí Pod Haldou po křižovatku s náměstím J. A. Allise v místní části Březové Hory od 9. července do 9. listopadu.

„Zakázku získala firma Strabag, která ve výběrovém řízení nabídla nejnižší cenu za provedení prací a to přibližně 14,8 milionu korun. Rekonstrukci platí město Příbram celou ze svého rozpočtu," zaznělo z radnice.

K postupu prací řekl starosta Josef Řihák: „Oprava bude postupovat v blocích přibližně po 50 až 100 metrech. Přístup k nemovitostem bude po celou dobu rekonstrukce ulice občanům umožněn. Do opravované ulice bude po dobu stavby ve velmi omezené míře povolen vjezd vozidlům těm občanům, kteří v Mariánské vlastní nemovitosti, nebo kteří zde bydlí."

Starosta také připomněl, že o chystané stavbě v průběhu přípravy místní občany radnice informovala při dvou veřejných diskuzích, které společně s odborem silničního hospodářství a Spolkem přátel Březových Hor za tímto účelem uspořádal.

„Na těchto setkáních se mimo jiné řešilo, jak budou budovány přípojky k jednotlivým nemovitostem. Vysvětlovali jsme zde také, proč musí mít malá část opravené ulice dlážděný povrch, když občané se většinově v anketě, kterou jsme zde uspořádali, rozhodli pro asfalt. Očekávám, že majitelé domů v Mariánské ulici budou s dodavatelskou firmou v průběhu výstavby spolupracovat tak, aby oprava proběhla hladce a rychle. Jsem rád, že se nám také podařilo dojednat, že současně s rekonstrukcí vodovodu a kanalizace se v ulici vymění i plynovodní rozvody," upřesnil Josef Řihák.

K 16. červenci byl odstraněn povrch a dlažební kostky v úseku 50 metrů od křižovatky s ulicí Pod Haldou. Chodníky jsou průchozí, v tělese vozovky se bagruje a bude se zde dělat oddílná kanalizace a vodovod.

Po dobu rekonstrukce Mariánské ulice je mimo jiné komplikovanější i svoz domovních odpadů z těchto míst. Podobně, jako když se dělala Husova a Rožmitálská, budou i tentokrát obyvatelé dotčené ulice informováni o organizaci svozu komunálního odpadu prostřednictvím letáků vhazovaných do schránek.

„Děkuji za to, že místní občané pochopili nutnost provést generální opravu Mariánské ulice. Vím, že rekonstrukce omezí kromě občanů zdejší podnikatele a živnostníky. Je proto v našem společném zájmu, aby stavební práce proběhly co možná nejrychleji a bez zbytečných komplikací. Pokud by se vyskytly nějaké problémy, mají občané možnost telefonovat pracovníkům Městského úřadu Příbram, kteří mají průběh rekonstrukce Mariánské ulice na starosti," uzavřel Řihák. 

V případě kompikací volejte:

Z. Škaloud – tel. č. 777 826 308
R. Hadač – tel. č. 608 153 223
P. Růžička – tel. č. 731 609 910

Změny v dopravě kvůli rekonstrukci:

Objížďky po dobu rekonstrukce budou pro autobusy MHD Příbram vedeny ulicemi Politických Vězňů a Kladenská. Pro ostatní dopravu povede objízdná trasa ulicemi Pod Haldou, Kladenská a K Dolu Marie. Objížďky budou vyznačeny oranžovou směrovou šipkou.
Před zahájením uzavírky nechala firma Strabag, a. s., provést kontroly dopravního značení objízdných tras Dopravním inspektorátem Policie České republiky.

Po dobu rekonstrukce nejsou obsluhovány obousměrně zastávky MHD „Příbram, Březové Hory, Mariánská" a „Příbram, Březové Hory, náměstí J. A. Allise". Uvedené zastávky jsou obsluhovány autobusy MHD linek číslo 10A, 10B, 3A, 3B a 3C. Náhradními zastávkami pro zmíněné linky budou stanice „Příbram, sídliště, Politických Vězňů" a „Příbram, Březové Hory, rozcestí Zdaboř".