„Chtěli jsme realizovat alespoň jednu trasu, která je z našeho pohledu nejbezpečnější, tedy z náměstí TGM na Svatou Horu a zpět, ale policie vnímá velké riziko v Milínské ulici právě vzhledem k opravám v ulici Březnické," vysvětlil místostarosta Václav Švenda.

Vláček městem projede jen v případě výjimečných událostí či pronájmu.

Barva vláčku
„Na úterní tiskové konferenci se pan Řihák vyjádřil, že jedním z důvodů měla být barva vláčku, že se jej chystáme přebarvit. To je samozřejmě naprostý nesmysl. To, že vláček je v barvě kravat jedné politické strany, není důvod, pro který bychom jej nepustili na silnici," dodal starosta Jindřich Vařeka.

Prodělečný provoz
Podle nového vedení města je provoz prodělečný, ročně vyjde na zhruba 600 tisíc korun. Město tak část ušetřených peněz za tento rok využije například na zřízení 3D kina.

Dosud provoz zajišťovala společnost Arriva. „Se skřípěním zubů je ještě ochotná v tom pokračovat. Denní nájem společnosti je ale přitom asi dva a půl tisíce korun," poznamenal v dubnu starosta.

Řešení je podle starosty to, aby vláček jezdil pouze z Pražské ulice na Svatou Horu a vstupné by se nevybíralo, protože náklady jsou větší než příjmy.„Já bych byl pro regulaci jízdného. Často tam jezdili ti samí lidé, vláček tak nesloužil jízdou za turistickými zajímavostmi. Myslím si, že cena deset korun za jízdu by byla na místě," navrhoval minulý měsíc Švenda.