Kam nejčastěji vedou cesty zájemců o poněkud méně tradiční oslavy a kdo si převážně tyto zážitky vybírá, nastínila majitelka příbramské cestovní kanceláře Lucie Novotná: „Do zahraničí jezdí převážně lidé ve věkové kategorie padesát plus. Zajímají je hlavně zájezdy do Spojených arabských emirátů a Egypta. Moc hezká je tam novoroční oslava. Dále se ve velkém měřítku prodávají pobyty na českých horách.“

Na výběr z pobytů na horách je mnoho, i když většinou lidé preferují české kopce. Jezdí se ale také do Rakouska i Itálie.

Podle zástupkyně jedné berounské cestovní agentury dříve býval velký zájem také o Kubu, avšak po letošním řádění hurikánu Irma se tam někteří klienti bojí jet.

Výběr cílového místa je ovšem velmi individuální, většinou se klienti řídí tím, ve které destinaci ještě nebyli. Celkově se ovšem těchto zájezdů neprodalo v porovnání s předchozími lety tolik.

Stejné zkušenosti s mnohem menším prodejem mají i v další berounské cestovní kanceláři, jak upřesnil její zástupce: „Letos jsme neprodali ani jediný takový zájezd.“

Opačnou zkušenost oproti tomu mají v hořovické cestovní kanceláři. „Pořádáme silvestrovské oslavy na Ischii a lidé si také hodně objednávají pobyty na horách,“ uvedla její pracovnice a dodala: „Ale že by si přes nás někdo kupoval vysloveně pobyt přes Vánoce a Nový rok, tak to ne.“

Studenti příbramského gymnázia natočí sérii klipů na téma třídění odpadu.
Zlepšit třídění odpadu má pomoci nový seriál od příbramských studentů

Pokud má člověk možnost si to časově i finančně dovolit, strávit svátky nevšedním způsobem je opravdu jedinečný zážitek. Další pozitiva na trávení vánočních svátků v exotické destinaci vidí také Karla Kalábová z Dobříše. „Trávit Vánoce v zahraničí u moře mě láká, je tam teplo a sluníčko, dostala bych se pryč od toho stresu z přípravy Vánoc, všeho chystání a pečení, a také bych si lépe a v klidu odpočinula. Ale největším lákadlem je pro mě asi to příjemné teplo,” popisuje svůj vysněný zážitek Karla.

Na druhé straně ale dodává, že určitě není nad pravé české Vánoce, ale pokud možno ty bílé se sněhem.

Ne každý si ovšem drahý vánoční výlet do ciziny může dovolit. Trávení svátků v zahraničí volí v poslední době však často podnikatelé nebo špičkoví manažeři, kteří si jedou do zahraničí takzvaně vyčistit hlavu a po náročném roce se konečně věnují alespoň týden rodině daleko od telefonů a počítačů.

Řada z nich dává na rozdíl od hor přednost teplému podnebí a do vytoužených destinací odjíždějí už jako na chalupu.

„Zamilovali jsme si Thajsko, kde trávíme v zimě i dva měsíce. Někdy jsem tam na části pobytu sám s kamarády a partnerka s dcerou za mnou přijedou. Máme tam už spoustu přátel za ty roky. Jsou tam velice úslužní lidé a chovají se k nám skutečně zdvořile. Umějí si vážit turistů. Tamní podnebí milujeme i asijskou kuchyni, stejně jako jejich vyhlášené masáže. Pokud by někdo přemýšlel o Thajsku, mohu vřele doporučit. Nejdražší ze všeho je letenka, ale přímo v místě se dá získat pobyt a jídlo i za velmi nízkou cenu,” řekl Deníku podnikatel z Příbrami.

Asii si zamilovala také Lenka, která nedá dopustit na Maledivy v Indickém oceánu. “Odjíždíme tam i se syny několikrát ročně a manžel pak za námi, kdykoli mu to pracovní povinnosti dovolí. Nikdy předtím by mě nenapadlo, že bych se tam mohla podívat, až když jsem se podruhé vdala. Zatím mě to tam neomrzelo. Stále provozujeme nějaké aktivity, půjčujeme si skútry a tak. Rozhodně neležíme jen na pláži,” říká Lenka.


Majetek bývalého vojenského újezdu by měl zůstat v rukou státu. Pěchotní srub CE „Benešák“ na Houpáku.
Vláda garantovala nezcizitelnost majetku, nyní má být převeden bez záruk