Auto s plošinou se právě chystá vyzvednout učitele budoucích uměleckých truhlářů Rosťu Antona do výšky, aby na rozsochu s pomocí učňů instaloval jejich společné dílo. Zrodil se tak projekt Děti dětem. S nápadem školní zvoničky přišla učitelka ze školky Iva Šípová. Na začátku všeho byla veliká letitá lípa před školkou. Strom už bohužel natolik narušoval základy budovy, že muselo vedení školky požádat o pokácení.

„Bylo nám to velice líto a tak jsme chtěli udělat nějakou památku, třeba z její rozsochy. Z etických důvodů to ale nešlo, řezat do živého stromu, dodaly nám proto technické služby krásnou rozsochu z borovice od Junior klubu," říká Iva Šípová a neskrývá radost ze splněného přání mít na zahradě zvonici.

A protože Příbram letos slaví 800. výročí založení města, mateřinka využila příležitosti a požádala radnici o grant na projekt Děti dětem. „Využili jsme tématických prohlídek a přednášek o kostelích a zvonech, děti vystupovaly na šalmaji… Byli jsme společně u zvonaře pana Votruby v Myslkovicích, děti viděly odlití toho zvonku, který v pondělí bude tady u nás na zahradě zavěšen pod stříšku zhotovenou dětmi z waldorfské školy. K tomu vznikaly takové miniprojekty, kdy si děti s rodiči vyráběli malé zvonečky a podobně," připomíná Iva Šípová.

Na sídlišti, v nové části Příbrami, vlastně není žádný zvon, žádné duchovní místo, jedině ve staré části města a na Březových Horách.

Na školní zahradě vznikne v lokalitě jedinečná příležitost zatahat si za provázek a vyloudit tak nenapodobitelný zvuk, který velkou, zřejmě v genech zakořeněnou silou dokáže zapůsobit i na malé dítě.

„Zvonek býval vždycky signálem ke zpozornění, název nám zůstal ve školách…, slouží ke svolávání. Zachováme tradici a budeme se svolávat," usmívá se Iva Šípová.