Po něm se uskutečnila beseda, na kterou přijal pozvání skautský vedoucí a bývalý politický vězeň Miloš Blažek, skauty přezdívaný Merkur.
Po promítání, kterému byla věnována první část podvečera, začala beseda. Hlavní slovo měl v druhé půlce samozřejmě Merkur, který během vyprávění často vzpomínal na své přátelství s dlouholetým ředitelem dobříšského gymnázia, profesorem Oličem. Merkur složil svůj skautský slib 28. září 1938 a skautoval i za druhé světové války.

Před 2. druhou světovou válkou se stal skautským vedoucím a se svou činností nepřestal ani po roce 1948. Na konci padesátých let působil jako učitel, ale byl pro své názory komunisty perzekuován a odsouzen na čtyři a půl roku do tábora nucených prací. V roce 1960 byl na základě amnestie prezidenta osvobozen.

Ilustrační foto.
Středočeši volili nové poslance


Za svou celoživotní práci pro skauting získal Merkur v roce 2003 skautské vyznamenání Řád stříbrného vlka a v letošním roce dokonce Řád sv. Řehoře Velikého, který mu udělil papež František. Během besedy zdůrazňoval Merkur důležitost skautských zásad, čestného jednání a přátelství, které mu pomáhaly v těžkých chvílích. Besedy, která byla přínosná pro všechny bez rozdílu věku, se účastnilo asi 40 skautů a spřátelené veřejnosti. Díky ní si všichni účastníci uvědomili, že díky sounáležitosti, víře v dobro a životnímu optimismu lze překonat mnohé životní útrapy.

Ilustrační foto.
Volby na Příbramsku: volit jde i při závodu


"Říkala jsem si, že když i on, takhle letitý člověk, dokázal celý život dodržovat skautské ideály, tak na nich opravdu něco bude, něco přínosného, vnitřní hloubka. Donutilo mě to více se zamyslet nad hodnotou skautských hodnot. Z návštěvy Merkura tu byli lidé opravdu nadšení, všechny to potěšilo," zhodnotila návštěvu Miloše Blažka v Dobříši vedoucí skautského střediska Jana Šigutová.

Petr Bílek