Cestu k němu lemovaly žluté a modré balonky. O hřiště za 1,5 milionu korun se zasloužili počtem 21 079 hlasů nejen obyvatelé Sedlčan, ale i okolních obcí. Sedlčany v kategorii měst do 10 tisíc obyvatel suverénně skončily v soutěži známého obchodního řetězce na prvním místě. Druhým městem na Příbramsku, které si hřiště vybojovalo, byla s počtem hlasů 18 988 také Dobříš.

Ilustrační foto
Městská knihovna Dobříši vyhrála první místo v celonárodní soutěži


První červnová neděle přilákala do lokality Na Potůčku stovky lidí. Není divu. Sedmihodinový program, který začínal v 10 hodin, nabízel pořádnou porci zábavy. Ještě před oficiálním otevření hřiště a předání symbolického klíče starostovi Sedlčan Jiřímu Burianovi si děti vyzkoušely kromě herních prvků, které tu trvale zůstanou, různé soutěže. Šikovnost prokázaly například při chytání rybiček, skládání maxipuzzlí, nebo házení míčků na cíl. Mohly také ponořit štětec do libovolné barvy a namalovat si s ním plaňku na 75 cm vysokém plůtku.


Pásku u dvířek na Rákosníčkovo hřiště tentokrát přestřihly děti – nůžky svěřili pořadatelé například pětiletému Péťovi Boučkovi, tříletému Ríšovi, jedenáctileté Adélce, Toníkovi… „Rákosníčkovo hřiště je naprosto úžasné. Moc se mi líbí, je to nádherný dar a teď už bude na nás, abychom si ho nenechali zničit a postarali se o jeho údržbu. Hřiště, které nám bylo dneska předáno, budeme brát jako veřejné prostranství, o které budou pečovat především pracovníci Sedlčanských technických služeb," uvedl sedlčanský starosta.

Pohled na haldy z Žežic, kde se také měří radiace.
Likvidaci hald je možné zkrátit na osm let

Přibližně o půl jedenácté děti vyvolaly potleskem hlavní hvězdu nedělního programu Michala Nesvadbu, kterého znají především díky televiznímu pořadu Kouzelná školka. Dokázal vtáhnout do svých hrátek malé diváky a pobavit i dospělé. V programovém bloku se představili i místní tanečníci z klubu Slimka, nechybělo divadelní představení o Rákosníčkovi. S tímto večerníčkovým hrdinou, po kterém hřiště po celé České republice nesou jméno, se mohli nechat zájemci také vyfotografovat na památku.

Marie Břeňová