Období pečení vánočního cukroví právě začíná. Obchody praskají ve švech, přestože ceny potravin jdou rapidně nahoru.
Podle zpráv z velkých nákupních středisek vzrostl v posledních dnech prodej surovin v průměru až o osm set procent. Zákazníci dávají do svých košíků balíky mouky, cukru, lískové oříšky, máslo, tuky. Ten, kdo si o Vánocích potrpí na velkou zásobu cukroví, bude muset letos sáhnout hluboko do kapsy. Každá dobrá hospodyňka chce o svátcích nabídnout návštěvám cukroví různých druhů, proto je ochotná použít ty nejlepší a nejdražší suroviny.
Češi jsou věrni domácímu pečení, hotové pečivo láká lidi ve větších městech. Vedle ingrediencí se zákazníci zajímají ve zvýšené míře rovněž o plechy na pečení, formičky a vykrajovátka.
Podle prodejců je v těchto dnech zaznamenán mimořádný prodej a nákupy prý vyvrcholí o nadcházejícím víkendu.

Postup k přípravě vanilkových rohlíčků:Mouku a cukr prosijeme na vále. K prosetým surovinám přidáme mleté ořechy. V hromádce vytvoříme důlek, do kterého dáme změklé máslo a vypracujeme z této směsi těsto (ručně, zpočátku prsty, pak dlaní). Těsto necháme vychladit v chladničce - nejméně dvě hodiny, ale nejlépe přes noc. Ze ztuhlého těsta odlamujeme kousky (velké průměrně 2 x 2 x 2 cm) a mezi dlaněmi vyválíme rychle rohlíček o průměru 5 - 7 milimetrů, aby nám těsto nestačilo změknout. Na plechu rohlíčky vytvarujeme do tvaru písmene C. Plech nevymazáváme, ideální je použití pečícího papíru. Vanilkové rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Rohlíčky pečeme při 150 - 160°C dozlatova. Po upečení ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Suroviny:
450 g hladké mouky 6 Kč
300 g másla45 Kč
90 g moučkového cukru 5 Kč
150 g lískových oříšků35 Kč
3 žloutky10 Kč
citronová kůra 5 Kč
2 vanilkové cukry 5 Kč
Celkem:111 Kč