VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Předvánoční období láká hospodyňky k velkým nákupům surovin na pečení cukroví

PŘÍBRAM- Suroviny na vánoční cukroví sice podražily, jejich prodej ale vzrůstá. Také příbramské obchody a supermarkety teď praskají ve švech.

3.12.2007
SDÍLEJ:

Svátky jsou za dveřmi.Foto: DENÍK/Marcela Kořínková

Období pečení vánočního cukroví právě začíná. Obchody praskají ve švech, přestože ceny potravin jdou rapidně nahoru.
Podle zpráv z velkých nákupních středisek vzrostl v posledních dnech prodej surovin v průměru až o osm set procent. Zákazníci dávají do svých košíků balíky mouky, cukru, lískové oříšky, máslo, tuky. Ten, kdo si o Vánocích potrpí na velkou zásobu cukroví, bude muset letos sáhnout hluboko do kapsy. Každá dobrá hospodyňka chce o svátcích nabídnout návštěvám cukroví různých druhů, proto je ochotná použít ty nejlepší a nejdražší suroviny.
Češi jsou věrni domácímu pečení, hotové pečivo láká lidi ve větších městech. Vedle ingrediencí se zákazníci zajímají ve zvýšené míře rovněž o plechy na pečení, formičky a vykrajovátka.
Podle prodejců je v těchto dnech zaznamenán mimořádný prodej a nákupy prý vyvrcholí o nadcházejícím víkendu.

Postup k přípravě vanilkových rohlíčků:Mouku a cukr prosijeme na vále. K prosetým surovinám přidáme mleté ořechy. V hromádce vytvoříme důlek, do kterého dáme změklé máslo a vypracujeme z této směsi těsto (ručně, zpočátku prsty, pak dlaní). Těsto necháme vychladit v chladničce - nejméně dvě hodiny, ale nejlépe přes noc. Ze ztuhlého těsta odlamujeme kousky (velké průměrně 2 x 2 x 2 cm) a mezi dlaněmi vyválíme rychle rohlíček o průměru 5 - 7 milimetrů, aby nám těsto nestačilo změknout. Na plechu rohlíčky vytvarujeme do tvaru písmene C. Plech nevymazáváme, ideální je použití pečícího papíru. Vanilkové rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Rohlíčky pečeme při 150 - 160°C dozlatova. Po upečení ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Suroviny:
450 g hladké mouky 6 Kč
300 g másla45 Kč
90 g moučkového cukru 5 Kč
150 g lískových oříšků35 Kč
3 žloutky10 Kč
citronová kůra 5 Kč
2 vanilkové cukry 5 Kč
Celkem:111 Kč

3.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Předávání Betlémského světla před kostelem zpestří živý betlém

Videosouhrn Deníku – 9.–10. prosince 2017

Kohák se klouzal a farář žehnal raketám: Prohlédněte si nejlepší videa víkendu

Výstava betlémů se letos zaměřila na Tři krále

Příbram /FOTOGALERIE/ – Už po sedmadvacáté jsou v prostorách Galerie Františka Drtikola vystavené ty nejzajímavější a nejhezčí příbramské betlémy ze sbírek Hornického muzea Příbram i od soukromých vlastníků. Obdivovat je můžete až do 7. ledna.

OBRAZEM: Čertovské hrátky v Březnici

Březnice – Mikuláš, čerti a andělé ovládli v sobotu v podvečer sklepení bývalé jezuitské koleje. Celý program zahájil v půl páté odpoledne čertovský průvod městem. 

OBRAZEM: Mladí rybáři navštívili sádky

Rožmitál pod Třemšínem - Rybářský kroužek absolvoval v prosinci krásnou exkurzi na sádkách v Rožmitále pod Třemšínem firmy Rybářství Lnáře. Děti tak zažily opravdu nevšední zážitek. 

Nejmenší betlém vystavovaný v sedlčanském muzeu se vešel do ořechu

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - V sedlčanském muzeu začala v pátek 8. prosince v 18 hodin výstava regionálních betlémů. Návštěvníci mají možnost si pozoruhodné exponáty z Příbramska prohlédnout až do 5. ledna. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT