Poslední modernizace mlecího zařízení proběhla mezi světovými válkami. „Nedávno jsem začal jednat s úřady kvůli odběru vody z rybníka. Francoisova turbína je kompletně rozebraná a v opravě. Ve volných chvílích začnu spravovat náhon, ale přednější je pro nás koupelna a podobně. Vše jde pomaleji než bychom si přáli, protože mimo jiné stále ještě studuji,“ prozradil Rudolf Šimek. Památkáři by podle něj rádi prohlásili mlýn za nemovitou kulturní památku.

Hrádecký mlýn leží nedaleko hráze místního Zámeckého rybníka, proto přívod vody není velkým problémem. Je ale nutné rozebrat a znovu postavit kamenný náhon vedoucí k turbíně. Po zprovoznění mlecího zařízení by měl mlýn opět ožít. Z namleté mouky se bude péct chléb jak pro domácí použití, tak jako ochutnávka pro případné turisty. Neboť první písemná zmínka o mlýnu pochází z roku 1549, budou moci turisté vyslechnout něco z jeho velmi bohaté historie a prohlédnout si inventář.

Manželům Šimkovým se podařilo mlýn odkoupit roku 2005 v relativně dobrém stavu. Za to vděčí převážně pečlivému chalupáři z Příbrami, který se jej snažil co nejlépe udržovat. „Fenomén českého chalupářství zde pomohl zachránit unikát,“ tvrdí Šimek. Ve mlýně se mimo jiné ukrývá dnes již téměř ojedinělé poloumělecké složení. Jde o jakousi modernizaci starého českého složení, kdy se k produkci mouky stále využívá mlecího kamene, ale je vylepšeno čištění a prosévání obilí. Mlýny s tímto zařízením je možné najít v naší republice pouze tři.

ROMAN MIKULÁŠEK