Jaké to je, starat se o nalezené třítýdenní liščí mládě doma v obýváku, by mohla lektorka z Centra Ochrany fauny ČR v Hrachově Jitka Kocíková vyprávět dlouho a s nadšením. Zastihli jsme ji při akci v parku dobříšského zámku, kdy s dobříšským předškoláky společně předávali lišákovi jméno Větrník. Pak už jako tříměsíční neposeda putoval do jedné z prostorných voliér. Oproti sedačce v obývacím pokoji Jitky Kocíkové to bude změna, ale tak už to prostě musí být. „Lišák je ochočený, hodně zvyklý na lidi a tady bude mít lidskou společnost často. Samotou by trpět neměl," míní Jitka Kocíková, která bydlí jen o kousek dál a těší se, že bude lišáka chodit venčit.

První noc byla bezesná

Jaká byla první noc s lišákem doma? „První noc byla zajímavá, protože celou noc volal mámu. To jsme nespali, bylo to hodně smutné. Během několika dní se ochočil a probíhalo to stejně jako se štěňátkem. Nevychovávala jsem ho k čistotě, protože jsem věděla, že stejně doma nezůstane. Ale dá se vychovat i k chození na toaletu, když se mu člověk hodně věnuje," vypráví lektorka. Když nikdo nebyl doma, malý lišák přečkal v přepravce. „Když jsme ho pustili, běhal za plyšákama, tahal za nohavice, sedačka byla jeho, tam později spal i přes noc. Naučili jsme ho chodit na vodítku, protože jsem ho brala s sebou mezi děti na akce," říká Jitka Kocíková. Vozit s sebou mláďata mezi děti je podle lektorky tím nejlepším způsobem, jak je naučit vztahu k přírodě.

Vypiplat z nejhoršího a pak opustit. Na to už si ochránci musí zvyknout, ale horší je to s dětmi. Jitce Kocíkové pomáhá v její práci dcera Nikolka, která zvířata odmalička miluje. „To víte, že odchod lišáka z domácnosti dcera oplakala, ale vzhledem k tomu, že máme doma neustále zvěřinec, do kterého patří ptačí mláďata nebo malí zajíci, má se stále o co starat. Navíc, lišáka máme blízko, můžeme k němu, kdykoli se nám zasteskne," popsala částečné odloučení lektorka.

Zvířata zblízka 
a s výklademPokud se zajímáte o přírodu, která vás přímo obklopuje, nejlepší způsob, jak se o nich dovědět co nejvíc, je navštívit některou ze záchranných stanic. Osvědčeným a oblíbeným místem je právě Centrum Ochrany fauny ČR v Hrachově. Do stanice vždy od začátku jara dostane celá řada mláďat, o která se pracovníci Ochrany fauny starají a přitom je zároveň připravují na život zpět ve volné přírodě. Na svobodě jsou třeba mláďata veverek, která obdivovaly zástupy dětí už v dubnu. Lišku ale zpravidla do přírody vrátit nelze. Rychle si zvykne na lidskou společnost a vrací se zpět k obydlí. Mláďata v přírodě se lidem často jeví jako opuštěná a nosí je do stanice zcela zbytečně, i když nejsou zraněná. Proto ochránci radí: „Na zdravá mláďata nesahejte, zabraňte pejskům v kontaktu s nimi a neodnášejte je jejich rodičům. Zdravé mládě ležící schoulené v trávě naši pomoc opravdu nepotřebuje, ačkoli se zdá jakkoli opuštěné. Pokud již některé z mláďat nezbytně potřebuje lidskou pomoc, pak ho rozhodně doma před předáním záchranářům ničím nekrmte."