Co byste poradila ženám, které se chystají na výrobu perníčků? Těsto se docela podaří, ale poleva stéká nebo nedrží…
Chce to kvalitní cukr, ale takový ten jemný se těžko shání. Proto ho stačí alespoň dvakrát prosít přes jemné síto kvůli malým hrudkám. Postup nejde úplně přesně stanovit. Záleží na kvalitě a množství bílku ve vajíčku. Základní recept je 1 bílek, 15 až 18 dkg cukru, 1 lžička citrónové šťávy a 1 lžička solamylu. Poleva se nesmí míchat šlehačem. Je potom plná vzduchu a na perníčkách nedrží. Lepší je zamíchat ji vařečkou a postupně dolaďovat cukrem do tuhosti, jak říkám já, zubní pasty.

Jak dlouho se perníkářství věnujete?
Bavilo mě to už jako dítě ale živit jsem se s tím začala až pár let po revoluci. Nechtěli mě vzít po mateřské dovolené zpátky do práce. Měla jsme dvě malé děti, což byl pro každého důvod mě nevzít. Navíc jsem byla samoživitelka. Mamka mě přesvědčovala, abych začala dělat perníčky. Tak jsem začala. Začátky to nebyly lehké, ale dnes rozhodně nelituji.

Vy nejen zdobíte, ale i pečete. Těsto je velmi tuhé a na zpracování náročné. Prozradíte recept, jestli to není tajemství?
Kdekdo se hrozně rád se vším tají, ale můj recept visí na stránkách hornického muzea. Do mísy si dám tři celá vejce, tři žloutky, 30 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 25 dkg medu od včelaře (ten kupovaný hrozně lepí), 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody a 9 lžic rozpuštěného másla (ne tuku). To vše smíchám, aby se to spojilo, a přidám 80 až 90 dkg hladké mouky. Všechno se zpracuje za studena. Těsto se v míse nechá minimálně dvanáct hodin při pokojové teplotě uležet. Nevyplatí se pospíchat. Zbytek těsta lze použít i po letech.

Těsto se nezkazí?
Nezkazí. Staří perníkáři zadělali těsto při narození dcery a nechali ho ležet do její svatby. Těsto bylo tvrdé a oni ho po kouskách sekali a zpracovávali právě na tu svatební hostinu. Vyzkoušela jsem si to a funguje to. Je to ale pořádná dřina. Do ruky mě někdy za ty roky vezme křeč, trpí šlachy ze zdobení. Perníkářství je nádherná práce, ale lidé nemají potuchy, jak je náročná.