Na úvod jsme zavítali do gynekologicko – porodnického oddělení, jehož primářem je Petr Chudáček. V následujícím textu najdete odpovědi na své otázky.

Po porodu jsem neměla mléko a moje dítě tři dny plakalo hlady, aniž by mu někdo z personálu poskytl umělou výživu. Je to v pořádku? Slyšela jsem, že v jiných nemocnicích děti takto dlouho bez stravy nenechávají.
Donošené, zdravé děťátko je v prvních dnech života vybaveno dostatečnými energetickými zásobami. Současná věda považuje výživu mateřským mlékem za jednoznačně nejlepší. Naprosto přirozený je úbytek váhy o 10 až 12 procent z porodní hmotnosti. Brzy po porodu se v prsech začíná tvořit mlezivo, které je bohaté na bílkoviny, obsahuje bílé krvinky a cenné protilátky. Laktace se plně rozbíhá okolo 3. až 4. dne po porodu. Pro včasný nástup laktace je důležité, aby děťátko bylo přikládáno k prsu často, a to i 8 až 12krát za den, podle jeho potřeby.
Maminky mají někdy obavy z nedostatku mateřského mléka a chtějí děťátku „přilepšit" dokrmem, ale i malé množství mleziva je zpočátku dostačující. Něžná náruč maminky a správná technika přisátí děťátko uklidní. Předčasné zavádění dokrmu umělým mlékem vede často k opoždění nástupu laktace a zbytečně zatěžuje trávicí trakt novorozeného děťátka. Kojení je prevencí řady onemocnění včetně alergií. Naše nemocnice již před časem získala ocenění Baby Friendly Hospital. Dokrm je u nás podáván v indikovaných případech dle ordinace lékaře. Naším cílem je, aby maminky své děti pokud je to možné, plně kojily.

Jak je to momentálně s hrazením nadstandardní péče na vašem oddělení? Po změnách ve vládě nevím, jak se nadstandardní péče vlastně hradí a zda do toho zapadá i pobyt na lepším pokoji.
Nadstandardní zdravotní péče byla sice Ústavním soudem zrušena v červenci letošního roku, ale tato reforma zahrnovala pacientem placené výkony či aplikaci zdravotnických materiálů nad rámec běžného ošetření. Nespadá sem pobyt na jednolůžkovém pokoji s nadstandardním vybavením. Příbramská nemocnice má na svých webových stránkách ceníky všech placených služeb na jednotlivých odděleních a mezi ně patří i pobyt na nadstandardních pokojích.

Plánujete nějakou změnu ohledně pohotovostní služby? Přišla jsem tam se zánětem a čekala jsem téměř 3 hodiny než se mi mohl věnovat lékař, protože přede mnou byla rodička u příjmu.
Vytíženost lékařů o pohotovostní službě bohužel nelze naplánovat. Naprostou většinu pacientek ošetříme bez čekání. Ale porodnická péče a akutní případy vždy budou mít přednost při ošetření. Je na rozhodnutí lékaře jak řadí ošetření pacientů, podle závažnosti jejich zdravotního stavu. V případě souběžných porodů nebo provádění císařského řezu se může čekací doba gynekologické pohotovosti bohužel protáhnout. V těchto případech si obvykle s pacientkami domlouváme ošetření po předpokládaném skončení práce na porodním či operačním sále. Například některé gynekologické obtíže, které se většinou několik dnů rozvíjí, je jistě vhodné včas řešit v ambulanci ošetřujícího gynekologa.

Jak je to s vyžádáním si císařského řezu na místo běžného porodu. Je to možné?
Přání rodiček do té míry, která nepoškodí ani matku ani miminko, vždy respektujeme, ale rozhodnutí o vedení porodu musí vzniknout na základě dialogu mezi porodníkem a rodičkou. Těhotná žena musí být poučena o rizicích spontánního porodu i císařského řezu pro matku i dítě. Císařský řez sebou přináší nemalá rizika a je nutná plná informovanost.

Jaký máte názor na porody v domácím prostředí?
Každá žena má právo rozhodnout se, v jakém prostředí bude rodit. Téma domácích porodů je složité a legislativa ho dostatečně neupravuje. I když je průběh těhotenství fyziologický, to znamená bez jakýchkoli komplikací, nelze dopředu zcela odhadnout, jak bude porod probíhat, zvláště u prvorodiček. Pokud je u porodu doma přítomna porodní asistentka, může předvídat, může Vám pomoci, ale mohou nastat situace, ve kterých se neobejdete bez pomoci lékaře, lékařského zákroku, eventuálně bez celého zdravotnického týmu, přístrojového vybavení a léků. V této situaci je nutný rychlý převoz do nemocnice a někdy může dojít k fatálním následkům, a to i tehdy pokud nastane prodlení i pouze několik minut. Rizika domácího porodu výrazně převyšují nad jeho přínosy. V příbramské porodnici se snažíme maminkám vytvořit co nejpřátelštější prostředí a naslouchat jejich přáním. K tomu nám slouží porodní plány, které jsou dnes běžnou pomůckou pro personál porodnice. Po porodu v porodnici vždy novorozence prohlédne pediatr a kontroluje jeho zdravotní stav po celou dobu pobytu v porodnici. Maminka pak může odcházet s jistotou, že její dítě je v pořádku. V neposlední řadě rady porodních asistentek a lékařů během pobytu v porodnici jsou pro maminky určitě cenné a užitečné pro péči o jejich miminko v domácím prostředí.

Přijímají vaše ambulance nové pacienty? Jsem nespokojená se svou současnou lékařkou a ráda bych přešla jinam, ale není kam.
Problémy s registrací ambulantní gynekologické péče se občas vyskytují a proto je vhodné si dobrovolnou změnu lékaře dobře rozmyslet. Když žena neuspěje s registrací, může se obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu s dotazem, kterého gynekologa jí doporučí. V ambulancích gynekologicko porodnického oddělení pacientky také registrujeme, ale vzhledem k řadě jiných pracovních povinností na oddělení, operačních sálech, absolvování školení a stáží apod., se často lékaři při péči o pacientky zastupují, s čímž je třeba počítat.

Musím pochválit porodní asistentky a celý personál na porodním sále, péče byla fantastická, ale na oddělení šestinedělí by bylo zapotřebí vyměnit několik sester hlavně z řad starších ročníků. Tam jsem se již setkala s neochotou a někdy jsem měla pocit, že jako prvorodička dost obtěžuji.
Především Vám děkujeme za pochvalu. Vždy se snažíme o to, aby se maminky v naší porodnici cítily co nejlépe a odnášely si ty nejhezčí zážitky z příchodu na svět jejich miminka. Práce porodní asistentky je velmi náročná a porodní asistentky se snaží pečovat co nejlépe o všechny maminky na oddělení. Jsme jen lidé, a proto si myslím, že někdo z nás výjimečně nepůsobí na ostatní vždy optimistickým, přívětivým a pozitivním dojmem. Stávat by se to ale nemělo. Působí na to mnoho faktorů, jedním je i velká vytíženost porodních asistentek. Doufám, že při příštím pobytu na našem oddělení budete mít pouze příjemné a pozitivní zážitky.

Chtěla bych se zeptat na předporodní kurzy pro maminky i tatínky. Jak dlouho před porodem se musíme přihlásit a podobně?
Předporodní kurzy se konají vždy první a druhé úterý v měsíci a jsou určeny pro nastávající maminky a samozřejmě i tatínky. První lekce je zaměřena na průběh porodu, vede ji porodní asistentka a druhá lekce je zaměřena na péči o novorozence a kojení a vede ji dětská sestra. Kurzy doporučujeme absolvovat po 30. týdnu těhotenství a na tyto kurzy se nemusíte objednávat. Pokud byste se chtěla seznámit s prostředím porodního sálu a oddělení šestinedělí, doporučuji Vám jejich prohlídku, která se koná každé pondělí od 14:30 hodin a začíná na porodním sále. Kontaktovat nás můžete na čísle 318 641 302.

Zajímal by mne postoj personálu příbramské porodnice k bondingu. Je zde umožněn a v jakém rozsahu se provádí?
Porodní asistentky i lékaři v příbramské porodnici maximálně podporují bonding bezprostředně po narození miminka. Bonding znamená vytváření pouta již první vteřiny po narození mezi maminkou a miminkem. Pokud je miminko po narození v pořádku a je to přání maminky, vždy bonding provádíme. Bonding nelze provádět bezprostředně po porodu císařským řezem, ale i v těchto případech se snažíme, aby maminka a její novorozené dítě byli v kontaktu co nejdříve, anebo je možné, že při bondingu maminku v prvních chvílích života děťátka nahradí tatínek.

Nyní posílejte otázky primáři urologického oddělení Pavlu HankoviDalší díl seriálu otázek a odpovědí se bude týkat urologického oddělení, jemuž šéfuje primář Pavel Hanek. Máte podezření na bolesti v oblasti ledvin a chcete se před cestou k lékaři na něco zeptat? Čekali jste dlouho na ošetření? Nebo máte špatné či dobré zkušenosti s přístupem personálu? Své dotazy a připomínky posílejte na mailovou adresu redakce: redakce.pribramsky.cz, a to do čtvrtečního odpoledne. Odpovědi a reakce primáře Pavla Hanka si pak přečtete za týden v Příbramském deníku a také na našem webu.