Petrovice tak získaly Zlatou stuhu a postupují do celostátního kola,“ informoval mluvčí středočeského hejtmana Martin Kupka.
Cílem soutěže Vesnice roku je propagace malých obcí a povzbuzení jejich obyvatel k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Do letošního 14. ročníku soutěže se přihlásilo 49 obcí.
„Počet zúčastněných obcí je dosud nejvyšší v historii krajské soutěže. Svědčí to o tom, že obce ji vzaly za svou. A pokud jde o hodnocení, pak mohu říci, že letos bylo pro členy komise daleko nejsložitější. U některých obcí je mi líto, že stuhu nelze rozstřihnout na tři díly,“ uvedl radní Středočeského kraje a člen krajské hodnotitelské komise Antonín Podzimek.
Rada Středočeského kraje včera schválila oceněným obcím poskytnutí finančních příspěvků v celkové výši 830 tisíc korun. Peníze budou uvolněny z nevyčerpaných finančních prostředků určených na regionální rozvoj z Programu obnovy venkova pro letošní rok.
„Oficiálně budou finanční prostředky obcím předány po jejich schválení zastupitelstvem, které se sejde v září,“ uvedl hejtman Petr Bendl.
Udělena byla i řada ocenění ve formě stuh a diplomů. Komise také ocenila přínos k rozvoji středočeského venkova a dosažené výsledky v rozvoji obce. Mezi oceněnými jsou další vesnice na Příbramsku. Diplom za činnost v sociální sféře získala obec Kamýk nad Vltavou a také Vysoký Chlumec.
Letošní vítěz v rámci kraje – obec Petrovice – získala v loňském roce Bílou stuhu za činnost s mládeží. Petrovice v roce 2002 obsadily v celostátním kole soutěže Vesnice roku krásné druhé místo. (kh)