Starostovi bylo vyčítáno, že veřejně nevystoupil a k situaci se okamžitě osobně nevyjádřil. Dnes už víme, že Pavel Pikrt byl více jak týden s vysokými teplotami doma. Více v rozhovoru se starostou, jenž se prý po návratu po nemoci okamžitě a přednostně začal zajímat o bezpečnostní situaci ve městě. „Jedná se o velice diskutované téma, jak v médiích, tak na sociálních sítích a v neposlední řadě také mezi lidmi. V posledních měsících se občané Příbrami cítili v jakémsi nebezpečí a já se jim nedivím. Město Příbram ale okamžitě reagovalo a i za mé nepřítomnosti a bylo svoláno zasedání u kulatého stolu," říká starosta.

Kdo se tohoto jednání zúčastnil?
Vzhledem k mé zdravotní indispozici se jednání za město Příbram zúčastnil místostarosta Václav Černý, dále pak Cyril Koky z Krajského úřadu, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Robert Dikan, velitelka Městské policie Příbram Jaroslava Vodičková, manažer prevence kriminality Ladislav Hadrbolec, vedoucí obvodního oddělení Policie Č Michal Volf, ale i romský koordinátor Pavel Čámský, Eduard Růžička za spolek romských občanů Maro a Milan Greineder a Filip Pospíšil z Úřadu vlády ČR.

O čem se jednalo a co bylo cílem tohoto jednání?
Cílem jednání bylo vzájemně se informovat o aktuální bezpečnostní situaci v našem městě a dohodnout se na určitých opatřeních, která povedou k tomu, aby se tyto činy stávaly v co nejmenší míře, pokud možno vůbec.

Přijme město tedy nějaká konkrétní opatření?
Aby se občané cítili ve svém městě bezpečně, to pokládáme za velice důležité a budeme se tím nadále zabývat. Dokonce jsme zařadili toto téma jako jeden z bodů do mimořádného zasedání zastupitelstva města. Co se týče konkrétních opatření, chtěli bychom do ulic vrátit více policistů pochůzkářů, nebo nasadit tzv. psovody, a to nejen v nočních hodinách. Dále povedeme diskuzi o nasazování společných hlídek městské a státní policie. Jedním z nejdůležitějších faktorů týkajících se bezpečnosti je prevence, na kterou se chceme zaměřit přednostně.

Může mít na index kriminality vliv loňská amnestie udělovaná prezidentem republiky?
Nemyslím si, že by na kriminalitu v Příbrami měla amnestie nějaký závažný vliv. V Příbrami ve srovnání s minulým rokem došlo ke snížení kriminality a počtu trestních činů. Potvrzují to jak čísla, tak i statistiky Policie ČR. Příbram kdysi patřila na přední příčky mezi českými městy co do počtu trestných činů. Dnes, podle mých informací, náleží našemu městu 42 místo. Není to samozřejmě stále ideální, ale k určitému zlepšení bezpochyby došlo.

Na internetu je Petice za bezpečnou Příbram. Došla již tato petice na radnici?
Toto shromažďování podpisů jsem samozřejmě zaregistroval. Když jsem se dnes (pozn. red.: čtvrtek 23.1.) věnoval korespondenci, žádná petice na město zatím nedošla. Tato tzv. petice se na internetu objevila v den, kdy se Policii ČR podařilo pachatele a autora všech loupežných přepadení dopadnout. Ten se ke všem přepadením starších žen přiznal a pomohl objasnit také další trestné činy, které prozatím policii nebyly známy. Policii ČR patří za toto dopadení pachatele velké poděkování

Co byste občanům vzkázal ohledně bezpečnostní situace ve městě?
Občanům bych chtěl vzkázat, aby se v našem městě nebáli. Město Příbram ve spolupráci s Městskou policií a Policií České republiky vynaloží veškeré úsilí potřebné k tomu, aby se občané našeho města mohli cítit bezpečněji, než tomu bylo doposud. Zároveň bych chtěl občany požádat, aby důvěřovali našim městským strážníkům a Policii ČR. Jak se totiž i v tomto případě ukázalo, jejich práce vedla k dopadení pachatele, který byl postrachem příbramských žen. Občany bych chtěl zároveň ujistit, že bezpečnostní situace v Příbrami není dramatická, nevybočuje mimo rámec řešených problémů v jiných městech v naší zemi. Naopak zkušenosti z jiných měst napovídají, že problémy v oblasti občanského soužití, kriminality nebo jiných situací, které se negativně dotýkají občanů, jsou v Příbrami řešeny okamžitě.