Policii se na přelomu let 2019 a 2020 podařilo zjistit, že formuli nejspíš řídil pětačtyřicetiletý muž z Příbramska. Dotyčný „pirát silnic“ ale obvinění odmítl a vzhledem k tomu, že se zejména kvůli nasazené helmě nepodařilo prokázat identitu řidiče a sportovní vůz nebyl ani během jízdy zastaven, skončil případ bez trestu.

Formule na dálnici D4.
Řidič formule nebude za jízdu po dálnici potrestán

Přítomnost formule na dálnici řešil i Dopravní úřad Městského úřadu Příbram. Policie mu případ předala s podezřením ze spáchání přestupku spočívajícího v užití vozidla, které bylo k provozu na pozemních komunikacích technicky nezpůsobilé tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožovalo ostatní účastníky provozu. Názor policejního orgánu byl opřen mj. o řadu medializovaných videozáznamů z jízdy předmětné formule po dálnici D4.

„Identita řidiče nebyla prokázána tak, jak je vyžadováno legislativou, a Městský úřad Příbram proto řízení o přestupku usnesením zastavil,“ uvedl tehdy vedoucí příbramského dopravního úřadu Jan Novák.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Dobrodruzi podobní řidiči „příbramské formule“ mají od července důvod k větším obavám. Policie totiž uvedla do provozu speciální vůz Ferrari 458 Italia, který zabavila zločincům. Auto je schopné vyvinout rychlost přes tři sta kilometrů v hodině.