Lidé nyní ani nechtějí domýšlet, jaký vliv by spalovna mohla mít na jejich zdraví a okolní přírodu. Právě kvůli přírodě se zhruba před rokem do Mníšku přistěhovala Eva Wollnerová, maminka dvou dětí. „Vůbec z toho nejsem nadšená. Přišli jsme sem kvůli krajině. Počkám, jak se to vyvine, zatím město proti tomu zpracovává nějaký postup," krčí rameny Eva.

Proti spalovně mezi lidmi kolují dvě petice. Jednu uspořádala radnice, tu už podle mluvčího mníšecké radnice Miloše Navrátila podepsalo zhruba pět a půl tisíce lidí z Mikroregionu Mníšecko. Druhou sepsalo místní sdružení Zdravý Mníšek.

„Připravovaný projekt spalovny, kde by se měly spalovat odpady – léky, PVC, pesticidy a podobně, by měl dlouhodobý negativní vliv na životní prostředí Mníšecka," odůvodňuje v petici nesouhlas se spalovnou David Řehoř z petičního výboru.

Kromě veřejného setkání, které město na téma spalovny uspořádalo, mohou lidé svůj nesouhlas vyjádřit ve dvou peticích, jež podle odhadů mohou čítat dohromady na deset tisíc podpisů.

Podle Miloše Navrátila z mníšecké radnice vzbudila spalovna mezi lidmi mnoho oprávněných obav.

„Může pro město znamenat ohrožení kvality života, ale zatím je to čistě hypotetické. Je to jenom záměr. Už předem jsme si ale zajistili vyjádření odborníků o možných ohroženích. Kraj naše námitky uznal a sdělil nám, že případný projekt na spalovnu musí proběhnout velkou EIA, což je posouzení podle zákona o vlivu stavby na životní prostředí," říká Miloš Navrátil. Doufá, že právě dlouhodobé a náročné posuzování EIA firmu od záměru odradí. Město prý chce oslovit a spolupracovat s odborníky na životní prostředí z Arniky a EPS.

„Pokud to bude nezbytné, když se ukáže, že skutečně hrozí postavení spalovny zatěžující životní prostředí, je město připraveno uspořádat kromě petice i místní referendum. To můžeme uspořádat na podzim s volbami do krajského zastupitelstva nebo na jaře při volbách prezidentských. To odsouhlasili i starostové Mikroregionu Mníšecko," dodal Navrátil.

ANKETA: Vadila by vám spalovna odpadu?Eva Wollnerová, Rymaně.

Eva Wollnerová, Rymaně

"Nadšená z toho nejsem. Na otevřené diskuzi jsem nebyla, ale uvidím, jak se situace vyvine, zatím se proti spalovně zpracovává nějaký postup."

Hana Šilhavá, Mníšek.

Hana Šilhavá, Mníšek

"Spalovna se mi nelíbí. Jsme v dolině a všechny škodliviny by šly do města. Radnice proti spalovně nic moc nedělá, mohla by být aktivnější."

Lucie Minaříková, Mníšek.

Lucie Minaříková, Mníšek

"Mě se to samozřejmě vůbec nelíbí. Znamenalo by to zničené ovzduší, zdraví lidí, klesne hodnota pozemků, ani si nedovedu představit, jak."

Miloš Navrátil, mluvčí mníšecké radnice.

Miloš Navrátil, Mníšek

"Byl bych rozladěný. V zahraničí stojí spalovna uprostřed sídliště, ale je velmi přísně zabezpečená. Je možné tomu věřit u nás? Silně pochybuji."