Před lety se o zřízení Hospicu uvažovalo přestavbou bývalé patologie v areálu příbramské nemocnice. Z toho ale sešlo kvůli složitým majetkovým vztahům. „Všechny tyto služby byly moc daleko a já se děsila, jak to jednou zvládnu třeba s rodiči, až zestárnou,“ obávala se před lety Jitka Nová z Příbrami. 


Zřejmě spousta lidí netuší, že bezplatnou a odbornou pomoc poskytuje příbramská Farní charita ve spolupráci s praktickými lékaři či ošetřujícím lékařem, který propouští pacienta z nemocničního zařízení. „Při péči se snažíme o individuální přístup podle potřeb umírajícího, pomoc a podporu doprovázející rodině. Základními znaky služby jsou individualita, bezpečnost a bezplatnost. V případě potřeby je zajištěna u lůžka nemocného i návštěva duchovního, psychologa či fyzioterapeuta, pečovatelská a odlehčovací služba,“ vysvětluje Soňa Abrahamová, zástupkyně ředitele Farní charity Příbram.


Pro tuto službu mají lidé z Charity k dispozici kompenzační pomůcky, tři kyslíkové oxygenátory, oxymetr, odsávačku, infuzní pumpu, stojan, dva lineární dávkovače a další pomůcky, jejichž pořízení by rodinu stály hodně peněz. 

K velkému životnímu jubileu přijela Marii Krejčové popřát Jaroslava Němcová, radní pro oblast sociálních věcí.
Marie Krejčová oslavila 101. narozeniny


S novinkou v oblasti paliativní péče přišla na jaře Oblastní nemocnice Příbram jako zatím jediná ve Středočeském kraji.

Centrum paliativní péče sídlí v zrekonstruovaných prostorách pavilonu A, kde byla vytvořena místnost samotné poradny, zázemí pro multioborový tým a také čekárna. Vedení nemocnice nyní usilovně pracuje na tom, aby v příštích měsících mohlo být otevřeno i lůžkové oddělení paliativní péče. Nemocnice se díky manažerce ošetřovatelské péče Ivě Králíčkové zúčastnila projektu nadace AVAST, která poskytla finanční podporu zájemcům o obor paliativní péče. Příbramská nemocnice byla ve středních Čechách vybrána jako jediná z 80 žadatelů.


Celkové náklady projektu včetně lůžkové části, která by měla vzniknout v příštím roce, jsou odhadovány na čtyři miliony korun. Nadační fond AVAST přispěl částkou 1,6 milionu korun.


„Tento typ péče bychom rádi realizovali v celém kraji. Byli bychom rádi, kdyby se tomu zdravotnictví, které je pro Středočeský kraj prioritou, přizpůsobovalo co nejlépe,“ vyslovil přání krajský zastupitel Martin Kupka.


V rámci poradny paliativní péče je poskytována pomoc multioborovým týmem, do kterého patří lékař, klinický psycholog, fyzioterapeut, nutriční terapeut, sociální pracovník, zdravotní sestra a v případě zájmu i duchovní péče. Rady jsou poskytovány například ve správné manipulaci s pacientem, převazování a ošetřování kožních defektů, stomií a katetrů, sociální oblasti, v rámci příjmu potravy, fyzioterapie. Podporu pacientovi a rodině poskytuje i klinický psycholog. V Oblastní nemocnici Příbram zajišťuje paliativní péči i Domácí péče Andělka.

Jak je vidět z přiložených fotografií, léta, vody a krásného počasí si užívají zejména děti.
Areál Nového rybníka bude ještě atraktivnější


„Nesmírně si cením všech lidí, kteří do toho chtějí jít. Já bych chtěla popřát celému týmu, aby vždy dokázal najít pomoc těm lidem, kteří za námi v tíživé situaci přijdou,“ uzavřela manažerka ošetřovatelské péče Ivana Králíčková, která je iniciátorkou projektu paliativní péče.


Paliativní poradna je otevřena od pondělí do pátku, vždy od 13 do 15 hodin.

O paliativní péči
Posláním paliativního centra je zajištění péče o pacienty po ukončení léčby v nemocnici a pro nevyléčitelně nemocné v domácím i nemocničním prostředí. Paliativní centrum si klade za cíl zachovat u pacienta i jeho rodiny co nejvyšší kvalitu života, zmírnit fyzickou bolest a duševní strádání. 

Centrum má za cíl pomáhat všem, kdo to potřebují – pacientům všech věkových kategorií v pokročilém, nevyléčitelném, zhoršujícím se stadiu nemoci a jeho rodině. Péče zohledňuje veškeré potřeby, přání i hodnotové priority umírajícího pacienta, o kterého se stará tým proškolených odborníků. 

Jedinec není vytrháván z přirozených sociálních vazeb, ale naopak je mu umožněno, aby poslední období života prožil v důstojném prostředí ve společnosti rodiny a přátel.