Pro pěší jsou připraveny trasy 10 km, 15 km, 20 km a 25 kilometrů, cyklisté mohou šlápnout do pedálů a zvolit jízdu v délce 35 km, 50 km a dokonce i 100 kilometrů. Akce je obohacena také o koňskou trasu, kterou organizátoři pro jezdce na koňském hřbetu vybrali dvacetikilometrovou. Povede z Petrovic, k základně jeskyňářů U Meleny, odtud do Týnčan, nevyhne se místu u Husovy kazatelny a odtud se vrací zpět do Petrovic. O tom, že Petrovicko je kraj kamenů a jeskyní, se přesvědčí všichni účastníci.

Zajímavostí je například křížová cesta vedoucí z Kuníčka do Kuní. Jednotlivá zastavení jsou jsou ze žuly a rozmístěna na dvoukilometrovém úseku. Jejich autorem je akademický sochař Ivan Kodym, který má na Petrovicku chalupu. Vysvěcena byla v roce 2000. Cyklisté budou projíždět mimo jiné kolem Divišovy jeskyně. 

Listonoh letní.
Listonoh. Živá fosilie připomíná historii Brd
Požár budovy bývalého zemědělského statku v Ouběnicích. Podnikalo v nich několik firem. Foto: Markéta Lišková
Při požáru statku v Ouběnicích spolykaly plameny majetek téměř za 13 milionů


U zrodu pochodu stáli na počátku manželé Květa a Jaroslav Kloudovi, zakladatelé zdejšího odboru turistiky. Jaroslav Kloud pochod připravuje dodnes, i když ho na pozici hlavního pořadatele již vystřídal Václav Trča. Ten pozvánku doplňuje slovy: „Každoročně se trasa pochodu mění, zvažují se možnosti výhledů do okolní krajiny plné kamenů, která je v každé roční době něčím poutavá.“

Krásné pohledy do kraje nabídne například rozhledna Kuníček na Hodětíně, všechny turistické trasy vedou kolem místa „U čtyř lip“ a některé zatraktivní putování kolem Radášova či Červeného mlýna. Zájemci mají možnost se dopravit na start do Petrovic speciálním autobusem, který odjíždí od sedlčanského kulturního domu v 7.30 hodin, z Vysokého Chlumce v 7.40 a z Počepic v 7.45 hodin.

Marie Břeňová