Křešín – Vojenský újezd v Brdech by měl být buď zachován, nebo se nabízí možnost ho zakonzervovat. Shodli se na tom ve čtvrtek v Křešíně na Příbramsku starostové ze středočeské části Brd.

Své stanovisko chtějí poslat ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO). Hejtman Josef Řihák (ČSSD) hodlá usilovat o to, aby Brdy byly vyňaty ze zákona o optimalizaci vojenských újezdů.

V sále hospůdky U Trojanů v Křešíně se kromě řady místních obyvatel sešlo celkem 21 starostů ze středočeských obcí sousedících s brdským vojenským prostorem z Příbramska a Berounska.

„Cílem našeho setkání je schválit dopis novému ministru obrany, ve kterém ho upozorníme na nesouhlas starostů obcí ze středních Čech sousedících s Brdy se zrušením brdského vojenského výcvikového prostoru. Současně k nám zveme pana ministra Martina Stropnického na návštěvu, abychom mu vysvětlili hlavní argumenty, proč by Brdy měly i nadále zůstat vojenským újezdem," řekl starosta Křešína Miloslav Mudra, který jednání svolal.

Petr Ježek z Vojenského historického sdružení Brdy na setkání, kterého se zúčastnili zástupci zhruba dvaceti obcí, podotkl, že nikdy nikdo nespočítal, na kolik rušení újezdu přijde. Podle něj je otázkou, zda by náklady na rušení újezdu nepřekročily náklady na jeho nynější provoz.

„Je také možné přestat cvičit a ten újezd zakonzervovat, tím pádem by odpadla pyrotechnická sanace," uvedl. Jediné náklady by pak plynuly na ochranku, která by musela území hlídat.

O této možnosti se zmiňují i starostové v dopise Stropnickému, pod nějž se v Křešíně podepisovali. Požadují v něm kritické posouzení toho, zda skutečně nejvhodnějším řešením je zrušení újezdu.

„Podle našeho názoru mnoho skutečností svědčí pro to, že vhodnější může být buď zrušení jiného újezdu (Boletice), popřípadě nejhospodárnějším řešením může být ne úplné zrušení, nýbrž zakonzervování," stojí v dopise.

Starosty podbrdských obcí středočeský hejtman informoval, že se již setkal s novým ministrem obrany Martinem Stropnickým a dohodli se, že začátkem března Brdy navštíví. „Domnívám se, že nejsme v současné době na úplné otevření Vojenského újezdu Brdy připraveni. Ani případný vznik Chráněné krajinné oblasti tady přírodu neochrání. To prakticky nic neznamená. Také rozhodně nelze podceňovat nebezpečí, které lidem hrozí z nevybuchlé munice. Té jsou zde desítky tun. Pyrotechnická očista prostoru by jednak trvala dlouhá léta a je i velmi nákladná. Máme také špatnou zkušenost z okrajových částí vojenského újezdu, které jsou přístupny o víkendech. Lidé tam ve velkém odhazují odpadky, které nikdo neuklízí. Vjíždějí tam s auty, parkují, kde je napadne," zmínil před starosty hejtman a připomněl, že trvá spor na budoucím osudu Brd s našimi sousedy z Plzeňského kraje. Středočeši chtějí, aby i po případném zrušení zůstaly střední Brdy na území Středočeského kraje. Plzeňáci si chtějí rozdělit katastry.

„Pokud se sousedi nedohodnou, tak to s Brdy nedopadne dobře. Je vhodné, abychom proto nyní újezd nerušili a napřed abychom řešili problémy, které mohou nastat. Věřím, že poslanci a senátoři, kteří budou o Brdech rozhodovat, budou natolik rozumní, že si uvědomí všechna rizika a vojenský újezd zde prozatím zachovají," doplnil hejtman.

Plán na rušení újezdu stáhla vláda z projednávání ve Sněmovně, kam by se měl vrátit v březnu. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška chce nové vedení nejdřív všechny okolnosti detailně posoudit. Stažení návrhu se nelíbí starostům brdských obcí na plzeňské straně, kteří mají opačný postoj než Středočeši. Ministrovi už adresovali nesouhlasný dopis.

Armáda rušení prosazuje z úsporných důvodů. Plocha využitelná pro výcvik vojska je podle ní v Brdech malá, újezd má být zrušen k 1. lednu 2016. Dělostřelecký pluk v Jincích má však být zachován.

Starostové na středočeské straně mají obavy o bezpečnost lidí, pyrotechnická očista podle nich vázne. Území by také mohlo být lákadlem pro developery, které podle zástupců obcí nezastaví ani vyhlášení chráněné krajinné oblasti. „Jsou tady jasné podnikatelské záměry. Jsou to ale bohužel jen kusé zprávy, které můžeme těžko dokazovat," uvedl starosta Jinců Josef Hála.

Řihák by považoval za nejvhodnější, kdyby se podařilo Brdy vyjmout z příslušného zákona, ostatní újezdy by tam zůstaly. Na setkání byl Stropnický pozván, ale omluvil se kvůli pracovnímu zaneprázdnění. Na schůzku dorazili mimo jiné zástupci Příbrami, Rožmitálu, Obecnice, Lhoty u Příbramě, Zaječova, Věšína či Trhových Dušníků. ČTK, KAREL HUTR