Naposledy o něm radnice mluvila letos na jaře, kdy nastínila možnost zavedení placené parkovací zóny v části ulice Legionářů podél budov bazénu a sportovní haly i obou zimních hal. Druhá lokalitou pak bylo parkoviště na autobusovém nádraží naproti finančnímu úřadu.

„V současné době si necháváme zpracovat analýzu parkování ve městě. Už máme její analytickou část, ze které vyplyne, kde a jaké parkovací zóny mají být vytvořené, zda mají být zpoplatněné a v jakém mají běžet režimu,“ uvedl starosta Jan Konvalinka.

Analýza se má zaměřit především na oblast příbramského sídliště a takzvaných Křižáků, kde žije okolo 11 tisíc obyvatel a celá tato oblast je zhruba jednou desetinou z celé rozlohy Příbrami.

„Zpoplatnění na sídlišti se v budoucnosti rozhodně nevyhneme, nedokážu sice v současné době říci, kdy to bude, ale bude mít za výsledek, že se tam parkovací místa pro rezidenty, neboť nám jde primárně o ně, stanou dostupnější,“ prohlásil Konvalinka.

Výlov Sadoňského rybníka a 4. Myslivecko-rybářská slavnost v Rožmitále pod Třemšínem.
Výlov Sadoňského rybníka doprovázela Myslivecko-rybářská slavnost

Podle radnice se toto opatření promítne i do změn doplňujících tabulek. „Jinými slovy tam nebudou pakovat ti, co tam parkovat nemají,“ dodal starosta.

Podle vedení příbramské radnice nové doplňující tabulky budou zvýhodňovat rezidenty tím, že budou jasně definovat, kdo a odkdy do kdy bude moci na sídlišti parkovat.

„Nicméně ještě nemáme úplné výsledky, abychom uceleně vysvětlit, jakým směrem se chceme v tomto směru ubírat, ale jasno už máme, ale čekáme ještě na tu návrhovou část, jak to řešit,“ doplnil místostarosta Martin Buršík.

Jedním z míst, které by mohlo pomoci zlepšit parkování v Příbrami je i zpevněná plocha Na Flusárně, která doposud sloužila jako místo, kde buď pořádaly své představení cirkusy a další podobné atrakci a mimo tyto dny na ní většinou parkovali kamióny. To by se ale mělo změnit, neboť podle návrhu dopravní komise města by v této části mohlo vzniknout parkoviště P+R.

Podle zastupitele a předsedy dopravní komise Václava Švendy je ale zavádění zpoplatnění jen některých lokalit krátkozraké. „Většinou to pouze vytlačí auta do přilehlých ulic, kde to komplikuje život dalším lidem. Proto je potřeba budovat nové záchytné parkovací plochy,“ prohlásil.

Nehoda u Zadního Poříčí, škoda 50 tisíc korun.
V září na příbramských silnicích vyhasly dva lidské životy