Dne 24. října 1918 se také v Příbrami zformoval z reprezentantů jednotlivých politických stran dvaatřicetičlenný Národní výbor pod předsednictvím sociálního demokrata Hynka Kličky, který se předtím vrátil z fronty.

Dne 28. října 1918 asi v 16 hodin obdržel příbramský Národní výbor prostřednictvím telegramu odeslaného Zemským národním výborem v Praze oficiální zprávu o pádu monarchie a vzniku republiky. Originál tohoto telegramu je nyní vystaven v Hornickém muzeu Příbram.

Ze slavnostního otevření Kulturního domu v Příbrami 8. listopadu 1959.
Pohlednice z minulosti: Z historie Kulturního domu v Příbrami

Již dříve se zde šířily neoficiální zprávy o zániku Rakouska-Uherska. Mezitím se ve městě odstraňovaly symboly mocnářství a vyvěšovaly červenobílé vlajky. Strážní služby se ujali členové Sokola, Dělnické tělocvičné jednoty, hasiči a ostrostřelci.

Na druhý den od deseti hodin byl svolán na hlavní náměstí před budovu báňského ředitelství tábor lidu, kterého se údajně zúčastnilo 10 tisíc obyvatel z města i širokého okolí.

V atmosféře neopakovatelného nadšení Hynek Klička vyhlásil jménem Národního výboru samostatnost našich národů a vznik Československé republiky. Proklamaci samostatnosti přednesl jeho kolega Richard Reimar.

Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram

Po 15. březnu 1939 zavlála také nad Příbramí vlajka s hákovým křížem.
Pohlednice z minulosti: Německá okupace v březnu roku 1939