Nehoda se stala časně ráno na hřišti ve Staré Huti, kde policejní vrtulník s lékařem a záchranářem na palubě přistával, aby jeho tým pomohl vážně zraněnému muži sraženému vlakem. Toho však poté, co pilot zachytil vrtulí o kovovou konstrukci a helikoptéra havarovala, musela do nemocnice dopravit sanitka.

Značně poškozený stroj zůstal na místě až do odpoledne, kdy jej jeřáb naložil k odvozu. Ještě předtím, hned po ohledání místa, ale ve Staré Huti pracovali technici, jejichž úkolem bylo vymontovat zdravotnické vybavení a zajistit jeho okamžitou instalaci do jiného vrtulníku policejní letky.

Ve Staré Huti havaroval záchranný vrtulník.
U Dobříše havaroval vrtulník záchranářů, nikdo se nezranil

Fungování letecké záchranky je v regionu kolem hlavního města nadále plně zajištěno. Policie má na své letecké základně v Praze vyčleněny po potřeby záchranné služby ještě dva další stroje stejného typu. Podle sledování údajů z takzvaných odpovídačů, které sleduje česká fanouškovská databáze vrtulníků Helidat.cz, byly oba během víkendových dnů v provozu.

Příčinu a okolnosti havárie nyní vyšetřují středočeští policisté,“ uvedla k události ve Staré Huti Eva Kropáčová z policejního prezidia. Ta také připomněla, že hmotná škoda bude vyčíslena v příštích dnech. Prozatím pouze konstatovala, že je „značná“. O nový stroj nicméně nešlo. Registrace OK-BYB prozrazuje, že tento vrtulník značky Eurocopter, typu EC EC135 T2+, létal v policejních službách od roku 2004 (téhož roku byl i vyroben). Půl druhé tuny vážící „té dvojky“ slouží u Letecké služby Policie ČR od roku 2003.

Dálnici D1 na Benešovsku obousměrně uzavřela hromadná nehoda
Na dálnici bourala auta, která jela, i ta, co se vezla

Vrtulníky se sanitním vybavením, které provozuje Letecká služba Policie ČR, startují z ruzyňské základny velmi často právě do Středočeského kraje. „Pražský“ vrtulník s volacím znakem Kryštof 01 dlouhodobě míří do středních Čech zhruba v 90 procentech případů. Kvůli schopnosti zajistit za takzvaného letového počasí 24hodinový provoz – tedy i v noci – však mohou být vysílány i kamkoliv v rámci republiky. To platí i v případech velkých malérů nebo kumulace událostí, kdy je třeba nasadit větší počet strojů a letět na pomoc posádce, jež pokrytí své svěřené oblasti zajišťuje standardně. Podobně mohou ve středních Čechách zasahovat i vrtulníky z okolních krajů.

Pro další regiony je činnost letecké záchranky zajištěna různě: vedle policejních vrtulníků slouží i stroje armádní či soukromých společností. Letecká posádka záchranné služby bývá vysílána na pomoc lidem ve vážném, zpravidla život ohrožujícím stavu; typické je nasazení právě na místě, kde došlo k těžkému úrazu. Uplatňuje se také na místech se špatnou dostupností pozemní cestou.

Spoluzakladatel nadace Petr Sýkora (vlevo) s rodinou, které pomáhají Dobří andělé.
Mezi obyvateli Příbramska je téměř 900 Dobrých andělů