Už v té nejlépe hodnocené, kterou je Pivovar Podlesí v Příbrami, si můžete dát třeba výpečky s knedlíkem a se zelím za 149 korun a k tomu čočkovou polévku za 49. Každý den tam v poledním menu nabízejí tří jídla a dvě polévky, a sázejí tak na menší nabídku. Kdo by si ale nevybral, i přes obědy má možnost objednat si z klasického menu.

Podobně, i když o několik korun dráž, vaří polední menu i v restauraci a penzionu U tří statkářů na Dobříši. Výběr je tam bohatší, ke dvěma polévkám připravují i devět jídel. Velmi cenově přijatelná je pak vždy nabídka XXL menu, kdy ve sledovaném dni zákazník dostal za 175 korun polévku, pečenou uzenou plec s bramborovou kaší a točenou limonádu.

Poněkud chudou nabídkou disponoval ve stejném dni na konci prázdnin Penzion a pivovar Nový rybník v Příbrami. Jinak velmi chválený podnik ve volnočasovém areálu nabízel v poledním menu pouze čočkovou polévku za 55 korun a vepřovou pečeni s pepřovou omáčkou a opečenými bramborami za 155 korun. Ovšem soudě podle recenzí, restaurace není primárně zaměřena na polední slevy, ale návštěvníci oceňují plnohodnotný jídelní lístek a také chování obsluhy a servis.

Velmi přívětivé ceny nabízí podnik Original 1869 Příbram. V restauraci s konceptem značky Gambrinus v poledne zákazníci zaplatí za polévku 39 korun a za klasické hlavní jídlo 149 korun. A je jedno, zda jde o smažené filé s bramborovou kaší, špagety s kuřecím masem a bazalkovým pestem nebo o výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Polední menu nabízí i restaurace Na vršíčku. V této hornické hospodě zákazníkům nabídnou jednu polévku a tři jídla každý všední den. A pomyslnou „cenovou válku“ ze zkoumaných podniků podle webu Tripadvisor vyhrávají. Polévka je tam za 35 korun a hlavní jídlo za 135 korun. Na výběr jsou jak klasiky typu pečené kuře, výpečky nebo sekaná, tak v některých dnech i italské těstoviny nebo pokusy o čínskou kuchyni.

Příbram a její okolí jistě nabízí spoustu dalších cenově přijatelných podniků s poledním menu.
Redakce Deníku bude ráda za tipy na takové podniky. Neváhejte a pochlubte se svou oblíbenou obědovou restaurací na e-mailu martin.rumler@denik.cz.