S plastovým oknem si vykračoval neznámý muž ve čtvrtek 10. října v odpoledních hodinách přes zahrádkářskou kolonii v Milíně. Všiml si ho jeden z majitelů chaty a příkladně zavolal na bezplatnou linku 158.

„Policejní hlídka okamžitě vyjela na místo a zjistila, že došlo k vloupání do jednoho z objektů. Následně nedaleko Milína zadržela devětatřicetiletého muže, i s kradeným oknem v hodnotě šesti tisíc korun. Dotyčný se nyní bude zpovídat z přečinu krádeže a porušování domovní svobody,“ uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Na vykrádání obydlí se zaměřuje preventivní projekt s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, který představuje souhrn opatření při ochraně domů, bytů, rekreačních objektů, garáží.

„Jeho cílem je informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů v kombinaci i s elektronickou ochranou. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent, zdůrazňuje důležitost certifikace výrobků a služeb,“ vysvětluje Monika Schindlová s tím, že certifikované produkty významným způsobem snižují riziko jejich překonání a odrazují zloděje od vloupání do obydlí.

Tak takhle rozhodně ne! Ilustrační foto.
Chvilka nepozornosti a volně položená kabelka je pro zloděje ráj

Hlavním nástrojem projektu je mobilní aplikace „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody na zabezpečení majetku, k dispozici je na Google Play nebo v App Store. „Dalším cílem projektu je vzbudit u majitelů objektů zodpovědnost k vlastnímu majetku, zájem o jeho zabezpečení, ale klade také důraz na větší všímavost vůči svému okolí, případný pohyb podezřelých osob a vozidel je třeba nahlásit na tísňovou linku 158,“ doplňuje policejní mluvčí.

Aplikace po letošní aktualizaci přináší nově informace k používání trezorů a návod jak v souladu s platnou legislativou ukládat zbraně. „I ty jsou velmi často cílem pachatelů vloupání. V loňském roce se tímto způsobem ztratilo 222 krátkých a 65 dlouhých střelných zbraní,“ přibližuje jednu z oblastí zájmů zlodějů Monika Schindlová.

Policisté budou v rámci projektu v zimním období cíleně kontrolovat opuštěné chaty. Zloději si vybírají především odlehlá a špatně zabezpečená obydlí. Jejich pozornost upoutají i chalupy, ke kterým se dá dobře zajet autem, aby se s lupem tolik nenadřeli.

„Pachatelé většinou vypáčí dveře či okna, nebo je rozbíjejí. Jsou schopni najít uschované klíče nebo si všimnout nedovřených oken. Kradou a odnáší vše, na co přijdou, většinou nářadí, jídlo, pití, jízdní kola, elektroniku a podobně,“ doplňuje na závěr Schindlová a připomíná, že cennější věci je lepší nenechávat vůbec přes zimu v objektech.

Ilustrační fotografie.
Drzý zloděj obýval cizí byt i se svou přítelkyní
Kriminalisté zadrželi pětici osob při výrobě pervitinu.
Vaření pervitinu překazila policejní zásahovka