V loňském roce zemřelo na českých silnicích 38 cyklistů, z toho 30 z nich nemělo na hlavě přilbu.

„Ochranná přilba je povinná pro cyklisty mladší 18 let a měli by ji mít na hlavě řádně připevněnou. Doporučována je však i dospělým cyklistům,“ připomněla policejní mluvčí Monika Schindlová. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka, tudíž se pro jízdu na ní vztahuje také povinnost nošení přilby.

Jednou ze základních příčin zranění či úmrtí cyklistů je právě poranění hlavy. Dochází k němu nejčastěji nárazem o vozovku, kapotu auta nebo o jinou překážku jako je strom, kámen, patník. „Pokud cyklista jede rychlostí 25 km/h a spadne po hlavě na komunikaci, jeho pád odpovídá pádu z výšky 2,5 metru hlavou na beton,“ konstatovala Monika Schindlová.

Policisté při dopravní akci také kontrolovali, zda jsou jízdní kola správně vybavená, jedná se o účinné brzdy, přední odrazku bílé barvy, zadní odrazku červené barvy, oranžové odrazky na pedálech a na paprscích kol. Za snížené viditelnosti musí mít kolo navíc přední světlomet svítící bíle a zadní svítící červeně. „Přestože cyklista nepotřebuje žádný řidičský průkaz, musí znát a dodržovat pravidla silničního provozu, a být k dalším účastníkům ohleduplný a opatrný,“ dodala závěrem příbramská policejní mluvčí.

Ilustrační snímek
Jízdu motocyklu zastavil u Orlíku střet s krávou
Z prohlídky věžních hodin na Svaté Hoře.
Svatá Hora nabízí komentovanou prohlídku věžních hodin