Při své nedávné návštěvě Prófa zjistil, že mu k polní kuchyni někdo navezl kolem padesáti starých pneumatik. Viníka se mu nepodařilo zjistit. „Zřejmě jde o nějaký autoservis, viděl jsem také u cesty povalovat se další kusy," poznamenal. Na vzniklou černou skládku nás o víkendu upozornil a hned v pondělí 22. února navštívil na odboru životního prostředí Městského úřadu Sedlčany Vladimíra Mrázka. Na čem se s vedoucím odboru domluvili?

„František Zeman uvedl, že si zajistí odvoz do ZD Dublovice. Dohodl se zde, že družstvo pneumatiky využije k zakrytí silážních žlabů. Zaměstnanci našeho odboru se dojedou na místo podívat a podle potřeby tam umístí ceduli o zákazu skládky," informoval Vladimír Mrázek a upozornil, jaké pokuty v takových případech hrozí.

„Pokud je zjištěn původce černé skládky, jde čin charakterizovat jako přestupek a lze uložit pokutu do 50 tisíc korun," uvedl Mrázek. Pokud založí skládku nebo odkládá odpadky mimo vyhrazená místa fyzická osoba, která má oprávnění k podnikání nebo právnická osoba, poruší tak jinou povinnost stanovenou zákonem o odpadech. V takovém případě sankce může dosáhnout až milionu korun. Marie Břeňová