Své dotazy na téma péče o domácí mazlíčky, mezilidských vztahů či domácího týrání, zasílejte na adresu marketa.jankovska@denik.cz nebo na toto místo.

Každá rubrika vychází v novinách jednou týdně a postupně bude každá otázka s odpovědí zveřejněná na webu.

Dnešní Poradna se týká domácího násilí.

Kamarádka po seznámení s přítelem nikam nesmí Petra Hokr Miholová, právnička, společnost proFem.

Moje dlouholetá kamarádka si našla před třemi roky přítele. Od té doby se vídáme méně, což bylo zprvu pochopitelné, ale všimla jsem si změn v jejím chování. Vymlouvá se, že nemůže do divadla, na kafe, vždy z různých důvodů. Něco se s ní děje a myslím, že ji její partner nechce nikam pouštět. Občas je potkám spolu, oba jsou nervózní. Mám o ni strach a nevím, jak se jí opatrně zeptat, jak jí pomoct, dokud je ještě čas, abych ji nevyplašila, neurazila. Poradíte? Petra

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a za Váš zájem o kamarádku, je velice cenné, že Vám její situace není lhostejná a snažíte se jí pomoci. Chtěla bych Vás podpořit v tom, abyste se kamarádce se svými obavami svěřila. Můžete jí říci, že pozorujete, že se něco děje a děláte si starosti, zda je v jejím vztahu vše v pořádku, zda na ni není přítel hrubý a zda u nich nedochází k násilí. Kamarádka samozřejmě může Vaši pomoc odmítnout. Pokud však v jejím vztahu skutečně k násilí dochází, může ji právě Vaše podpora a zájem pomoci k tomu, udělat první krok k řešení této obtížné situace, protože bude vědět, že se má na koho obrátit. Dle zkušeností naší organizace má domácí násilí tendenci gradovat a je proto lepší řešit situaci co nejdříve. Oběti domácího násilí se někdy snaží chování násilného partnera omlouvat a hledají chyby na sobě. Pokud je Vaše kamarádka obětí domácího násilí, měla by vědět, že násilí ve vztahu nelze tolerovat a že existuje řada možností, jak postupovat. Naše organizace se dlouhodobě specializuje na pomoc obětem domácího násilí. Rovněž v Příbrami nabízíme sociální a právní poradenství a také psychoterapii. Klientky a klienti nás mohou kontaktovat také anonymně a promluvit si konkrétně o své situaci a probrat možná východiska. Mohou se na nás obracet telefonicky, prostřednictvím e-mailu nebo si domluvit osobní konzultaci. Dále se kamarádka může také obrátit na Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbram. Doufám, že Vám má odpověď pomůže.

Odpovídá Petra Hokr Miholová, právnička, proFem