Díky zákonu vznikne šest nových obcí. Poslanec ANO Ladislav Okleštěk chce navrhnout, aby v roce 2016 a 2017 dostávaly dvojnásobek částky, jež by jim jinak připadla z rozpočtového určení daní. Vyplývá to z požadavku výboru pro veřejnou správu. Právě s rokem 2016 by měly nové obce podle dalšího avizovaného pozměňovacího návrhu Ivana Gabala (KDU-ČSL) vzniknout.

Proti rušení újezdu Brdy vystupuje Středočeský kraj. Hamáček, jenž z regionu pochází, označil za nešťastné, že Sněmovna projednává věc, která je proti vůli jednoho z klíčových hráčů. Pokud by se rušení újezdu Brdy a zmenšení dalších armádních prostor oddělilo, nemusel by podle něho nastat skluz při projednávání normy. Předlohu naopak podporuje Plzeňský kraj, kterému má část území rovněž připadnout. Dnes se proti Hamáčkově návrhu vyslovil tamní poslanec a jeho stranický kolega Václav Votava.

Středočeši pochybují o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obávají se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Armáda ale tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 jak to stanoví plán. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast.

Pokud bude návrh zákona schválen, uvolní se asi 42.000 z celkové rozlohy zhruba 129.600 hektarů vojenských újezdů. Hranice změní újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá. Stropnický zdůraznil, že armáda nepotřebuje újezdy dimenzované pro 115.000 vojáků, když nyní jich je 21.000. Újezd v Brdech podle něho neumožňuje vzhledem k rozloze plnohodnotný dělostřelecký výcvik.