Lidé si je totiž sami nevědomky lákají a vykrmují, protože domovem českého nejčastějšího a nejproblematičtějšího hlodavce, tedy potkana, je často kanalizační síť. Problémy nastávají, jakmile dojde k jejich přemnožení. Naštěstí to letos na většině míst zatím nehrozí.

Největší podporou jejich výskytu je používání drtičů domovních odpadů či ponechané zbytky potravin u popelnic a v kanálech. Obyvatelé tak nebezpečným škůdcům vlastně zajišťují přísun potravy a podporují jejich život a rozmnožování.

Jak potvrdila tisková mluvčí města Příbrami Pavlína Svobodová, město potkany řeší po celý rok: „Problémy s potkany jsou tak jako v jiných městech a jiných letech. Nedá se říci, že by město bylo potkany zamořeno,“ upřesnila Svobodová. Dále popsala, Provádění deratizace je odpovědností každého vlastníka či provozovatele stavby - budovy, bytového domu, kanalizace- nelze v souhrnu říci, jak často se deratizace provádí a kolik stojí. Kontrolním orgánem je zde Krajská hygienická správa, pracoviště Příbram, který i v odůvodněných případech může deratizaci nařídit. Odbor Životního prostředí zajišťuje deratizaci veřejného prostranství, pokud není navázáno například na stavbu města - zde deratizaci zajišťuje OSM). Odbor životního prostředí tato deratizace ročně stojí cca 50 tisíc korun.“

Ilustrační foto.
Lupiče i viníka nehody řešili příbramští policisté

V Dobříši se deratizace podle referentky oddělení infocentrum a propagace Nikol Sevaldové provádí každý rok na podzim deratizace splaškové kanalizace, kterou dělají dobříšští vodohospodáři VHS Dobříš.
Že situaci s hlodavci pravidelně řeší i v bývalém zlatohorním městě Nový Knín, potvrdil starosta města Tomáš Havlíček: „Samozřejmě hlodavce máme, jako ostatně všechny obce. Pravidelně dvakrát do roka firma Mračno dělá plošnou deratizaci, máme vytipované místa, na která je potřeba více se zaměřit. Občas někteří občané nahlásí zvýšený výskyt, ale obecně to není nic hrozného. Cena za deratizaci je cca 17 tisíc korun za rok.“

Také v Jincích vychází deratizace ročně na desetitisíce korun, jak upřesnil starosta městyse Josef Hála: „Deratizaci poslední léta provádíme dvakrát ročně a to plošně – my kanalizaci, společenství vlastníků bytové domy a vojáci objekty v kasárnách. To je zatím úspěšná metoda. Finančně městys platí cca 25 tisíc korun ročně.

Pravidelnou deratizaci provádí také v Kamýku nad Vltavou. „V obci děláme pravidelnou deratizaci dvakrát ročně kanalizace a všech obecních bytových domů a obecních nemovitostí – kulturního domu, školy, mateřské školy a nebytových prostor. Daří se nám tedy výskyt hlodavců minimalizovat,“ uvedl starosta Petr Halada.

Desítky tisíc korun ročně vynaloží na odstraňování škůdců také Oblastní nemocnice Příbram, jak uvedl její mluvčí Martin Janota: „Významnější problémy se škůdci nemáme. V rámci nemocnice probíhají pravidelné deratizace, prováděné profesionální firmou, které nás stojí desetitisíce ročně.

Policisté v blízkosti školy upozorňovali děti na principy správného přecházení vozovky.
Policie učila děti správně přecházet