Za poslední dva měsíce je nahlášeno na Příbramsku devět vloupání do chat. Pachatelé tam vnikli buď po rozbití skleněné výplně okna, vypáčení dveří nebo po odstranění visacího zámku. Z objektů zmizely různé věci. V jednom případě dokonce i kompletní jezdecká výbava, jinde zloději odcizili makety pistole, sošky, dalekohled, ale i potraviny nebo rozličné nářadí a televize.
S příchodem zimy mají zloději opravdové žně. Chalupáři ale mohou pachatelům krádež zkomplikovat nebo jí dokonce zabránit.
„Majitelé rekreačních objektů by si měli lépe zabezpečovat svá obydlí, používat kvalitní bezpečností zámky, pevnější vstupní dveře, mříže a uzamykatelné okenice. Pro ještě lepší zabezpečení je vhodné využít elektronickou ochranu,“ uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.
Pro případné vloupání je dobré pořídit si fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektronických přístrojů. Cennější věci rozhodně není dobré ponechávat přes zimu v rekreačních objektech. „Lidé by také neměli být neteční k okolí a mají si všímat pohybu neznámých osob a aut. To pomůže odhalit případné pachatele. Pokud dnes navštíví zloděj souseda, zítra se to může stát někomu jinému poblíž,“ dodala mluvčí.
Podle policie jsou nejčastějším terčem pachatelů odlehlé a špatně zabezpečené objekty. Zloději také často vykrádají objekty, ke kterým mohou zajet autem.