Už v úterý 6. srpna 2002 meteorologové varují před hrozícími povodněmi. Předpověď se naplňuje a následující den od 13 hodin vodohospodářský dispečink Povodí Vltavy řídí průtok Vltavskou kaskádou bez ohledu na provoz elektráren. Vytrvalý déšť tehdy nasytil toky na jihu a západě země a voda se valila Vltavou směrem na sever přes Příbramsko a později zasáhla Prahu.

První záplavová vlna přichází 8. a 9. srpna do jižních Čech. Následuje evakuace osob v Českém Krumlově, Českých Budějovicích, jsou první oběti na lidských životech ve Varvažově na Písecku.

Přehrada Orlík 8. srpna vypouští vodu z jezera základovou výpustí a pak i třemi přepady. Voda se valí přehradou, na jejíž koruně je plno lidí, projíždějících i parkujících aut. Lidé jsou neukáznění a na mostovce dochází ke střetu vozu s chodkyní. Není ale divu, že tuhle podívanou, která se nenaskytne každý den, si nechtějí nechat ujít. Proud vody valící se přepady strhává s sebou ryby.

Povodňová vlna se 8. srpna valí Vltavskou kaskádou dolů na Prahu. Amury a tolstolobiky, které strhla z přepadů orlické hráze, loví z proudu odvážlivci u mostu na Zavadilce. Omráčené ryby jsou i v místech kolem břehů, kde voda zmírní svůj proud. Kamýcké jezero se plní a nebezpečně stoupá voda v řece pod hrází v Solenicích.

Ilustrační foto
FOTO, ANKETA: Hlasujte o miminko týdne
Ilustrační foto
Rodiče zaplatí za výbavu školáka tisíce korun

Následující den se k ránu voda vylila z břehů u autobusové zastávky v Solenicích. Nově opravené a natřené lavičky už stojí v ní. Naštěstí se počasí trochu umoudřilo a odtok vody hladinu Vltavy pod Solenicemi snížil.

Přišel ale deštivý víkend. Proudy vody, kterou už půda nevsakuje, plní i malé potoky. Například ten, který stéká z Chlumů na pravém břehu Vltavy, má místy šířku dva metry a v průrvách metrovou hloubku. Neuvěřitelnou silou s sebou hrne kameny, bahno a dříví. Také Líšnický potok nabývá na síle a plní se od svého ústí vltavskou vodou. Ke stavením pod stráněmi v Dolní Líšnici splavuje voda listí, bahno a kamení.

Je 12. srpna a stále prší. Povodí řek v jižních a západních Čechách je znovu zaplavováno. Vláda vyhlašuje stav nouze v postižených oblastech. Přehrada Orlík vypouští 1160 kubíků za vteřinu. V noci se přítok do zdrže zvyšuje na dvojnásobek a očekává se zvýšení na 4000 kubíků, tedy stoletá voda. Obcím pod přehradou a podél celé Vltavy hrozí záplava. Vyhlašují se povodňové stupně podle aktuální situace. Povodňové komise a krizové štáby jsou v pohotovosti a plní své úkoly.

V Solenicích se 13. srpna vyklízí přízemí budov kolem Vltavy. Času je málo. To už si s plechovou zastávkou voda doslova pohrává. Lidé staví hráze z pytlů písku, utěsňují vchody do budov. Pomáhají hasiči, policie i místní obyvatelé. Děti z dětského domova se stěhují do tělocvičny. Obecní úřad a policie do školy. Obyvatelé hledají náhradní ubytování.

Ilustrační foto.
V nemocnici funguje babybox nové generace
Tata Bojs
Kačeři se snesou na louku v Horčápsku již po dvanácté

Přítok do orlického jezera se zvýšil na 4400 kubíků za vteřinu. Pod přehradou se korytem Vltavy valí zpěněný děsivý proud a v elektrárně se vzedmula spodní voda.

Kolem osmé hodiny ranní vypadla první turbína a postupně další. Všichni, kteří jsou na směně, zachraňují, co se dá. Mostovku do elektrárny jen stěží projíždí zatápějící se silnicí vojenské nákladní auto.