V první fázi návštěvy se však k premiérovi přidá vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který je nově rovněž ministrem dopravy. Vyplývá to alespoň z údajů Veroniky Beníškové z Úřadu vlády ČR. Podle informací Deníku by společně měli jednat se zástupci Českých drah, a to zřejmě dokonce během jízdy rychlíkem z Prahy do Benešova.

Tomu se zdá nasvědčovat i první setkání premiéra s novináři, ohlášené ráno na benešovském nádraží; tam má premiér pohovořit právě o výsledcích debat s představiteli největšího železničního dopravce v zemi, jehož generální ředitelství má stejnou adresu jako ministerstvo dopravy.

O viru, narození i umírání

Následovat bude společné putování s ministrem Vojtěchem, v jehož doprovodu předseda vlády zavítá do dvou krajských nemocnic: do Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově a Oblastní nemocnice v Příbrami. V Benešově dojde nejen na prohlídku interního oddělení a rehabilitačního centra, ale na programu je také debata s vedením nemocnice o prosincovém maléru spojeném s napadením datové sítě počítačovým virem.

Český premiér Andrej Babiš
Andrej Babiš: Nechci být prezident. Jako premiér budu stříhat pásky

V příbramské nemocnici čeká zástupce vlády jak jednání s vedením nemocnice a prohlídka nedávno otevřeného oddělení paliativní péče, zaměřeného na zajištění co nejvyššího komfortu v konečné fázi života pacientů v pokročilém stadiu onkologických onemocnění či například selhání jater nebo srdce, tak i malá slavnost: na odpoledne se chystá slavností otevření nově přesunutého a modernizovaného babyboxu.

Ve znamení technických oborů

Ještě před cestou na Příbramsko se však premiér Babiš zastaví před polednem v benešovské Integrované střední škole technické, která připravuje budoucí pracovníky pro uplatnění v oborech mimořádně žádaných na trhu práce: vychovává mechaniky elektrotechniky, autoelektrikáře, karosáře a strojní mechaniky.

„Jeden z pedagogů školy byl jmenován krajským zástupcem v EAfA; European Alliance for Apprenticeships,“ připomněla Frintová novou roli tamějšího vyučujícího Tomáše Chvojky v Evropské alianci pro učňovské vzdělávání. Jejím cílem je nejen propagovat řemeslnou práci a pověst učňovského školství, ale také přispívat ke zvyšování jeho úrovně – ať už předáváním zkušeností mezi učiteli, tak třeba díky výměnným pobytům učňů.

Návštěvy u seniorů i u hasičů

Cestou do Příbrami premiér navštíví také poskytovatele sociálních služeb Domov Sedlčany, poskytujícího pobytové služby seniorům a lidem s omezenou soběstačností. Řeč přijde nejen na investice, mezi nimiž vyniká revitalizace pokojů klientů za 25 milionů korun, ale třeba i na to, jak se týmu domova podařilo získat řadu ocenění v oblasti kvality sociálních služeb.

Předseda představenstva Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada. Foto:
Zkusíme premiéra požádat o pomoc, řekl Stanislav Holobrada

V Příbrami pak kromě nemocnice Babiš s doprovodem poctí návštěvou rovněž hasiče, když zavítá do tamější stanice profesionálů. Ti se mimo jiné mohou pochlubit tím, že jako jediní v kraji provozují výcvikový protiplynový polygon. A na výchově hasičů se se podílejí také spoluprací na zabezpečení výuky odborných předmětů oboru Požární ochrana na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Dubno.

Závěr návštěvy Příbrami bude patřit setkání s veřejností. Premiér Babiš společně s hejtmankou Jermanovou mají od 17.30 v budově městského úřadu na náměstí T. G. Masaryka debatovat jak se starosty okolích obcí, tak se zástupci veřejnosti.