Jednou z takových akcí je tradiční soutěž ve skocích do vody konaná každoročně v lomu u Hříměždic. Pořadatelé zatím o jejím zrušení neuvažují.

„Rádi bychom Vám dali vědět, že v tuto chvíli pracujeme a v hlavách máme a přejeme si jen jedno: Highjump 2020 bude a užijeme si všichni atmosféru, kterou jinde nezažijeme. Nicméně pozorně sledujeme situaci, komunikujeme s jinými organizátory podobných akcí a čekáme na vyjádření vlády, které budeme muset případně respektovat,“ uvedl za pořadatele Martin Zvoníček.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Organizátoři podle jeho slov stále komunikují s partnery, pracují na doprovodném programu a řeší celkový koncept akce. „Termín letošního Highjumpu je naplánován na 31. července až 1. srpna a rozhodli jsme se, vzdát letos hold Hawaii, jakožto kolébce cliffdivingu,“ dodal Zvoníček.

Další akcí, na kterou se zatím veřejnost může dál těšit, je Rally Příbram. Letos by se měl jet jubilejní 40. ročník a po roční přestávce by se tak závodní vozy měly vrátit na silnice Příbramska. Změnou je termín konání závodu, místo podzimu se letos pojede ve dnech 24. a 25. července. „Na letošním ročníku Rally Příbram dál pracujeme a předpokládáme, že pojedeme,“ konstatoval předseda organizačního výboru  Petr Šefr.

V rámci 52. ročníku Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami měl vystoupit mimo jiné i indický dirigent Debashish Chaudhuri.
Hudební festival A. Dvořáka se letos neuskuteční. Přesouvá se na příští rok

Naopak pro letošní rok byl například úplně zrušený Hudební festival Antonína Dvořáka. „Na základě prohlášení vlády ČR k předpokládanému postupu při uvolňování opatření a omezení souvisejících s pandemií koronaviru není možné realizovat ani jeden z naplánovaných koncertů letošního ročníku. S lítostí tak oznamujeme jeho definitivní zrušení a přesouváme jej na příští rok,“ uvedla ředitelka festivalu Albína Dědičík Houšková.

Také oblíbená a hojně navštěvovaná rekonstrukce poslední bitvy druhé světové války v Evropě, která se koná u Milína, se letos neuskuteční. „Vzhledem k tomu, že se na této akci pravidelně schází okolo čtyř až pěti tisíc diváků, tak bohužel v současné době nouzového stavu není možné ji uskutečnit. Konat se tak bude pouze pietní akt u památníku bitvy 11. května,“ prozradil za pořadatele této akce ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Ilustrační foto
Cyklobus z Plzně do Brd koronavirus nijak neomezí

Podobná situace je i na dalších místech v regionu. V Dobříši museli také všechny jarní akce zrušit, ať to byly koncerty, sportovní závody či trhy. „V současné době se ještě řeší situace okolo Májových slavností. Ve hře je varianta, že by se letošní ročník konal bez koncertního pódia a kolotočů, jen v režimu farmářského trhu,“ řekl dobříšský starosta Pavel Svoboda s tím, že je ve hře i možnost uspořádat náhradní akci v druhé polovině roku.

V Rožmitálu pod Třemšínem je pro letošní rok zrušený 3. ročník Festivalu Jakuba Jana Ryby, Festival dechových orchestrů a mažoretek ZUŠ nebo Slavnost královny Johanky. „Ani jednu z těchto velice významných akcí nelze přesunout. Letos o ně budeme chudší,“ smutně dodal rožmitálský starosta Josef Vondrášek.