„Jen shodou náhod jej nezasáhla žádná střepina. Dotyčný byl prý na čundru a nedívá se jestli prý jsou někde střelby. Ignoroval veškeré cedule s varováním. Byl předán Vojenské policii. Stačilo opravdu málo a sbírali jsme ho po celé cílové ploše," napsal zřejmě na žádost někoho z vojáků autor stránek www.brding.cz.

„Sakra ať lidi to varování neberou na lehkou váhu. My na 3 km vidíme člověka v ploše jen jako malou tečku a není v silách AČR udělat rojnici kolem celé plochy, když se střílí," píše se dále na webu.

Podle nastaveného režimu ve Vojenském újezdu Brdy je vstup umožněn jen o víkendech a státních svátcích, navíc do cílových ploch se vstupovat nesmí vůbec.

Rozpis střeleb se dá vyhledat na oficiálních stránkách újezdního úřadu www.vojujezd-brdy.cz.

To připomíná i Karel Urban z výše uvedeného úřadu. „Střelby máme na stránkách, ale to sledují hlavně „průjezdáři", protože se občas zavírá i obecnická silnice," řekl na to Urban. Průjezdáři má na mysli lidi, kteří mají povolení na průjezd mezi Obecnicí a Zaječovem. Tato silnice bývá uzavřena při ostrých střelbách ze Sýkorek a Hrachoviště, kdy střely prolétají nad touto komunikací, než dopadnou na Brdu. Někdy se zavírá i v případě střelby v prostoru Brdy.

Karel Urban dále upozorňuje, že z bezpečnostních důvodů jsou všude informační tabule a značky stále platné a ty by v podstatě měly stačit.
„Není možné, aby někdo vkročil do újezdu a neviděl nějakou informační tabuli. Všechny cesty jsou navíc označeny infotabulemi a zákazy vjezdu a dopadovky na všech vstupech jsou značeny ještě speciálně," upřesnil Karel Urban.

Dělostřelci z Jinců zahájili první letošní cvičení s ostrou střelbou už v pondělí přesunem vojenské techniky do brdského výcvikového prostoru.
Cílem tohoto cvičení je prověření vycvičenosti palebných baterií k poskytování palebné podpory pro jednotky 4. brigádního úkolového uskupení a sladění činnosti štábu, jednotek koordinace palby a logistické podpory.

„Výcvik je zároveň prověrkou připravenosti štábu a všech jednotek 13. dělostřeleckého pluku na dvoutýdenní certifikační cvičení střelby a řízení palby s ostrou střelbou s názvem GRASS FIRE 2014, které proběhne ve Vojenském újezdu Brdy v polovině měsíce května a také na největší součinnostní cvičení Armády ČR ve vojenském prostoru Hradiště, kde bude plnit palebné úkoly více jak stovka jineckých vojáků," připomněl Michal Abrhám z dělostřeleckého pluku.