Smlouva se týká spolupráce při organizování mezinárodní konference s názvem Vivat akadémia, která je orientovaná na tradici montánního školství a historický vývoj hornické symboliky.

Tato akce je spolufinancovaná Mezinárodním Visegradským fondem a konala se pod záštitou prezidenta Slovenské republiky Ivana Gašparoviče, za účasti odborníků ze Slovenska, Maďarska, Polska, Rakouska, Německa a České republiky.

„Hornické muzeum Příbram se prezentovalo přednáškou přibližující mezinárodní význam březohorského rudního revíru v 19. století ve vztahu k úrovni tehdejšího báňského školství, včetně konkrétních příkladů působení významných osobností z oblasti montánního školství v Banské Štiavnici a také v Příbrami, v čele s profesory Josefem Hrabákem, Augustinem Beerem a dalšími," řekl ředitel muzea Josef Velfl, který byl zároveň vědeckou radou této konference pověřený řízením sekce o historii báňského školství.

Se štiavnickým muzeem udržuje Hornické muzeum Příbram již tradiční dlouholetou spolupráci. V čele Slovenského banského muzea je přední slovenský historik a archeolog Jozef Labuda, bratr známého herce Mariána Labudy.