ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Ve větších městech, jako je Příbram, nejvíce omezení spojená s nouzovým stavem dopadají na kulturní a sportovní příspěvkové organizace, jako jsou divadlo nebo sportovní zařízení, ale také na městskou hromadnou dopravu, která v těchto dnech jezdí prakticky bez cestujících a podobně.

„Ekonomický útlum pro město je patrný už nyní, příspěvkové organizace města ve většině fungují ve velmi omezeném režim, nebo některé nefungují prakticky vůbec respektive negenerují žádné zisky. To se týká zejména divadla, sportovních zařízení, galerie a knihovny,“ řekl příbramský starosta Jan Konvalinka.

Do online prostoru se se svým představením Muži z Hauzu přesunuli i Libor Michvocík (vlevo) a Petr Vašina.
KRÁTCE: Představení vydělalo 4850 korun na roušky

Město také šetří kde se dá. Sportovní zařízení rozpustila obě ledové plochy a vypustili i bazén, čímž se šetří výdeje za energie na chlazení nebo naopak ohřívání vody. Na většině křižovatek až na ty nejfrekventovanější výjimky, jsou vypnuté semafory.

Je omezený provoz městské hromadné dopravy, která jezdí jen do 19. hodiny a víkendové spoje jsou zrušené úplně. „Málokdo ví, že každý ujetý kilometr autobusu stojí město šedesát korun a v současné době jezdí většina spojů téměř prázdných, což je silně neekonomické,“ vysvětlil některá z úsporných opatření Konvalinka.

Příbram také počítá s výpadkem z výběru daní a proto bude nutné výrazně upravit letošní městský rozpočet. Pro letošní rok se původně počítalo s příjmy ve výši 888 milionů korun a s výdaji ve výši jedné miliardy a 23 milionů korun. Rozpočet byl tedy schodkový se schodkem 135 milionů korun. To se ale nyní zcela určitě změní.

„Oslovili jsme jednotlivé zastupitele města, aby sami přicházeli s návrhy jaké položky by bylo možné redukovat, případně jak v některých kapitolách naopak navýšit příjmy,“ uvedl k chystaným změním městského rozpočtu příbramský starosta.

Podle jeho slov je jasné, že se bude muset schvalovat úplně nový rozpočet, protože ten původní vycházel ze zcela jiných čísel a předpokladů, než jaké je nynější situace. Vše ale bude záležet na tom, kdy se sejde zastupitelstvo. Březnové zasedání bylo z důvodu nouzového stavu zrušeno a nový termín zasedání není zatím známý.

Cena Ď. Ilustrační foto.
Příbram se poprvé zapojuje do projektu cena 'Ď'

Dalším výpadkem budou i příjmy z nájmu nebytových prostor, protože město se rozhodlo podat podnikatelům, působících v městských prostorách pomocnou ruku a snížit jim o polovinu nájem. Toto opatření se týká podnikatelů, kteří jsou přímo zasaženi vládním rozhodnutím a své provozovny mají v nebytových prostorách v majetku města.

„Na mimořádném jednání rada města rozhodla o dočasném padesátiprocentním snížení nájemného a záloh na služby u živnostníků podnikajících v městských prostorách. Toto opatření bude platit po dobu tří měsíců a týká se pouze těch, kteří museli svoji činnost na základě vládního nařízení pozastavit,“ prozradil místostarosta města Martin Buršík.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník