Tento projekt již několik let organizuje nezisková společnost Health Care Institute (HCI) z Ostravy, která se již od roku 2006 věnuje programům na podporu zkvalitnění služeb pro pacienty ve zdravotnictví. Vedle pořádání mezinárodních odborných konferencí je jejím nejznámějším „produktem" každoroční žebříček českých nemocnic dle pacientské spokojenosti.

Ve spolupráci s odbornými partnery – společností Nexia AP a společností CRIF/Czech Credit Bureau zorganizovala také letošní ročník unikátního hodnocení českých nemocnic na základě jejich finančního zdraví. To bylo v projektu hodnoceno z veřejně dostupných údajů – tj. dostupných účetních závěrek a dotazování u hodnocených subjektů. Pro posouzení finančního zdraví byly aplikovány jednotné poměrové ukazatele a jednotné váhy. Celkem projekt hodnotil finanční zdraví u 86 nemocnic, od kterých měl dostupná data v potřebném rozsahu.

„Je to bez nadsázky skvělý úspěch naší nemocnice a našich zaměstnanců", říká ředitel příbramské nemocnice MUDr. Stanislav Holobrada a dodává: „Skutečnost, že projekt shledal u 38% zkoumaných zdravotnických zařízení nedostatečné finanční zdraví, znamená možnost problémů s řádnou úhradou svých závazků, staví ta zařízení, která byla naopak vyhodnocena jako finančně zdravá do mimořádně příznivého světla."

Jitka Kalousková, mluvčí Oblastní nemocnice Příbram