„Z výsledku soutěže máme obrovskou radost. Nejenže sestra obhájila titul z loňska, ale společně jsme navíc vybojovaly druhé místo v kategorii dvojic," řekla Bohdana. Druhé místo z dvojic je totiž o to cennější, že se při vyhodnocení nerozlišují kategorie mužů a žen.

První část závodu je mířená střelba, kdy se střílí na vzdálenost 300 metrů v čase deseti minut deset ran na pistolový terč a deset ran v čase tři minuty na pistolový zvedací terč.

V druhé části závodu se ukazují terče na pět až sedm sekund postupně jednou na ukázku a dvakrát pro výstřel ve vzdálenosti 300 metrů, pak dvakrát pro výstřel na sto metrech bez ukázky a nakonec jednou na ukázku a čtyřikrát pro výstřel na dvou stech metrech.

Třetí a poslední část se střílí na 300 metrů. Skládá se ze stranou běžících terčů, které projíždí úsek 12 – 15 metrů rychlostí 2 – 3 m/s jednou na ukázku a pětkrát pro výstřel, a následující rychlopalby po objevení se dvou terčů bez ukázky, do každého čtyři rány v celkovém čase 50 sekund.

„Složitost střelby na mizivé cíle spočívá v tom, že si střelec nemůže na terč dopředu zamířit a jen počkat s výstřelem na povel. Musí počkat, až se terče objeví ve výstřelném prostoru, pak si najít ten svůj mezi ostatními, vystřelit a připravit se na další svůj terč, který se objeví v jiné vzdálenosti opět spolu s terči ostatních střelců," doplnila Bohdana.

Původně dvoudenní závod pro pušky ráží mezi 6 až 8 mm s otevřenými mířidly nebo puškohledy byl na přání většiny střelců pořadateli zkrácen na jeden den, a to i za cenu, že někteří střelci dostřelovali téměř za tmy. A to byl případ Bohdany. „Mířit puškohledem na běžící terč a předsazovat podle jeho rychlosti za tmy a navíc pod tlakem časového limitu je nesrovnatelně těžší než střelba za plného denního světla. Terče nebyly téměř vidět, zásahy vůbec," popsala Bohdana. Podle střelkyň byl závod pořadatelem a organizátory velmi dobře připraven.

Výsledky v tomto závodu jsou důležité nejen pro obě střelkyně, ale také pro nově vzniklý Sportovní střelecký klub Placy, za který střílejí. Klub nese jméno po místě bývalé vojenské střelnice Placy na Příbramsku.

Střelnice, kde desítky let trénovala střelby armáda, pak chvíli fungovala jako soukromá střelnice, ležela od roku 2000 ladem. Od minulého roku má nové majitele, kteří zamýšlejí provoz obnovit.

„Špičkových civilních sportovních střelnic je v republice nedostatek. Střelnice, na kterých lze pořádat mistrovství, jsou téměř výlučně v rukou ozbrojených složek, takže příprava na podobné soutěže je obrovským problémem," říká předseda střeleckého klubu Martin Lukeš a dodává, že trénovat střelbu na 300 metrů lze například na civilních střelnicích až v Olomouci nebo Děčíně.

„Střelnice na Placích by mohla v budoucnu poskytovat zázemí pro zkušené i začínající střelce z širokého okolí, kteří se chtějí připravovat na prestižní střelecké závody doma i v zahraničí. Mohla by být ale i místem, kde by se takové závody pořádaly," uzavřel Martin Lukeš, který střelnici spolu s manželkou Bohdanou vlastní.